SAMFERDSEL

Statsråden slår fast: Gangfelt i regnbuens farger skal bort

Samferdselsdepartementets utgangspunkt er at «regnbuegangfelt» ikke er i tråd med forskriftens krav, sier statsråd Jon-Ivar Nygård i et svar i Stortinget.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarte på et spørsmål fra Grunde Almeland (V).
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarte på et spørsmål fra Grunde Almeland (V). Foto: Eirik Helland Urke
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. feb. 2024 - 15:44

– Jeg er selvfølgelig enig i at det er viktig å markere mangfold, inkludering og solidaritet med skeive, særlig etter det forferdelige terrorangrepet på Oslo Pride 25. juni 2022. Det finnes likevel mange måter å uttrykke slik støtte på i det offentlige rom, noe markeringene rundt om i landet har vist.

Verken Samferdselsdepartementet eller Statens vegvesen vil se slike fortgjengerfelt i fremtiden. <i>Foto:  Håvard Prestegården, Bergen kommune</i>
Verken Samferdselsdepartementet eller Statens vegvesen vil se slike fortgjengerfelt i fremtiden. Foto:  Håvard Prestegården, Bergen kommune

Det er samferdselsministerens svar på et spørsmål fra Grunde Almeland (V), som ville vite om statsråden kan tenke seg å avvise vegvesenets forslag til forskriftsendring og sikre at kommunene fortsatt har anledning til å markere mangfold og inkludering gjennom fotgjengeroverganger med regnbuefarget underlag.

Nygård presiserte at kommunene aldri har hatt anledning til selv å utforme og bruke alternative vegoppmerkinger, slik noen har gjort ved å male gangfelt i regnbuens farger.

Kravene til utforming er fastsatt i skiltforskriften for det enkelte skilt, signal og oppmerking, og synliggjort ved bindende illustrasjoner. Det er ikke adgang til å fravike disse, sier samferdselsministeren i sitt svar.

– Jeg oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å markere mangfold og inkludering på annet vis, for eksempel ved bruk av flagg eller bannere etc. i det offentlige rom.

Tu.no har tidligere skrevet om saken da den ble sendt ut på høring.

Eliud Kipchoge (i hvit singlet) ble det første mennesket i verden som løp maraton på under to timer – i en park i Wien høsten 2019. Kenyaneren løp med supersko som ikke er godkjent til bruk i konkurranser. De var for tykke. En annen årsak til at rekorden ikke ble tellende, var at fartsholdere ble skiftet ut underveis. Blant annet de tre harene fra Sandnes.
Les også

Superskoene presser ned maratontiden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.