OLJE OG GASS

– Statoils ledelsesmodell bør bli standard på norsk sokkel

Statoil er stolte av egen modell.

Statoils sjef for norsk sokkel, Øystein Michelsen, mener selskapets ledelsesmodell er så god at den bør bli standard på norsk sokkel. Foto: Bjørn Stuedal.
Statoils sjef for norsk sokkel, Øystein Michelsen, mener selskapets ledelsesmodell er så god at den bør bli standard på norsk sokkel. Foto: Bjørn Stuedal. Bilde: BJORN H STUEDAL www.stuedal.no
16. okt. 2013 - 09:48

BERGEN: Statoils sjef for norsk sokkel,  konserndirektør Øystein Michelsen, var synlig stolt da han redegjorde for Statoils suksess på Norsk Petroleumsforenings Offshore drift- og vedlikeholdskonferanse i Bergen.

Lederskap er viktig

- Vi har brukt fem år på å innføre denne ledelsesmodellen som vi kaller Compliance & Leadership, det vil si etterlevelse og lederskap. Den har vist seg svært effektiv fordi den er tilpasset vår virksomhet. Det handler om å angripe problemstillinger for å bli bedre, lede under ansvar, være nøyaktig og undersøke hva som kreves i forhold til regelverk og oppgavebeskrivelser. Vi kan ikke analysere oss vekk fra lederskap, sa Michelsen.

Statoil jobber nå sammen med Norsk olje og gass for at denne ledelsesmodellen skal bli norsk sokkelstandard.

Les også: – Olje- og gassproduksjonen skal øke

Sandsli i verdensklasse

Michelsen karakteriserte Statoils flerfeltsenter på Sandsli i Bergen som «verdensklasse».

Statoil har innført en driftsmodell med flerfeltoperasjoner med nesten 300 deltakere. Ca. 70 av disse foretar målinger og overvåker til enhver tid alt roterende utstyr. Resten har oppgaver knyttet til drift.

- Jeg oppfordrer alle som er interessert til å besøke senteret vårt på Sandsli. Alle som kommer dit, blir imponert, sa Michelsen og trakk fram selskapets innovasjonsportal som en suksessfaktor.

Innovasjonsportal

Statoil har gjennom denne portalen fått 63 ideer til innovasjon. Et eksempel på noe som allerede er tatt i bruk, er bruk av droner for å inspisere fakling på Sleipner. Tidligere har de måtte klatre opp for å kontrollere utstyret, et arbeid som kunne være farlig.

Et annet eksempel er bruk av tørris for å rense utstyr på installasjonene i stedet for sand som avgir mye støv.

Les også: – Teknologi er svaret på kostnadsutfordringen

Økte kostnader

Men Øystein Michelsen la heller ikke skjul på at de har store utfordringer. Først og fremst gjelder dette økte kostnader som blant annet knytter seg til den økende subseaaktiviteten.

- Det er bare brasilianske Petrobras som har flere brønner enn Statoil. Vi har nå over 500 subseabrønner og nå ser vi et økende behov for reparasjoner og vedlikehold på mye av dette utstyret.  Derfor blir dette et nytt satsingsområde for å redusere kostnadene, sa Michelsen.

Fornøyd med ny regjering

I paneldebatten sa Michelsen seg fornøyd med den nye regjeringsplattformen.

- Vi har hatt et godt armslag for vår virksomhet med den gamle regjeringen, men den nye har innfridd våre krav på de fleste punkter, selv om vi er skuffet over at de skyver på konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja. I et lengre perspektiv er utvinning i nye områder svært viktig, sa Michelsen.

Skrøt av Borten Moe

Høyres Siri Meling som har vært partiets oljepolitiske talskvinne, skrøt for øvrig hemningsløst av Ola Borten Moe som olje- og energiminister.

- Han utgjorde den store forskjellen fra Terje Riis Johansen og viser hvor mye personen betyr for den politikken som føres, sa Meling.

Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi, var også raus med komplimentene til Statoil:

- Statoil er det viktigste selskapet i Norge. Vi vet at vi i 23. konsesjonsrunde får tildelinger i Barentshavet tett opp til en stormakt. Da er det viktig at Statoil får en viktig rolle i området og vi ikke overlater omårdet dette til mygger.

Les også:

Vedlikehold offshore gjøres fortsatt med penn og papir

Solvik-Olsen hyller Ola Borten Moe

Derfor var det enkelt for Høyre og Frp å gi opp Lofoten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.