ENERGI

SSB: Vindkraft hadde grunnrente på 7,6 milliarder i fjor

De ekstremt høye strømprisene i fjor ga vindkraft ekstraordinær avkastning på 7,6 milliarder kroner, en sjudobling fra året før, viser nye SSB-beregninger.

2022 ga historisk høy grunnrente for vindkraft på grunn av høye strømpriser viser tall fra SSB. Bildet viser Egersund vindkraftverk.
2022 ga historisk høy grunnrente for vindkraft på grunn av høye strømpriser viser tall fra SSB. Bildet viser Egersund vindkraftverk. Foto: Eirik Helland Urke
18. okt. 2023 - 10:26

Statistisk sentralbyrå (SSB) har beregnet grunnrenten for ulike bransjer i fjoråret. Grunnrente er ekstraordinær avkastning som følge av tilgang til naturressurser som vann, landområder til lands og til havs, samt olje- og gass.

Dagens Næringsliv melder at SSB-rapporten viser at 2022 ga historisk høy grunnrente for alle de fire bransjene: Vindkraft 7,6 milliarder kroner, kraft (vann, vind, varme) 128 milliarder kroner, oppdrett 28 milliarder kroner, olje- og gass 1665 milliarder kroner.

Vindkraftbransjen har på sin side ment at den reelle grunnrenten er mye lavere fordi beregningene ofte er basert på spotprisen i markedet, og ikke at en stor andel av kraften er solgt på lange kontrakter til lavere priser. I SSB-rapporten er det imidlertid tatt med en beregning justert for slike kontrakter. Det er også justert for at mye kraft produseres i områder med lave priser, som i Trøndelag.

Regjeringen har foreslått grunnrenteskatt på vindkraft, og egentlig skulle det hatt virkning fra årsskiftet, men i stedet ble saken utsatt og et moderert forslag lagt fram i forbindelse med statsbudsjettet.

FN advarer om at elektrisk avfall – alt fra kasserte kjøleskap til TV-er til e-scootere til mobiltelefoner – hoper seg opp over hele verden. Gjenvinningsgraden er altfor lav, og risikerer å falle ytterligere. Her jobber en indisk mann i en gjenvinningsbutikk for EE-avfall.
Les også

Enorme mengder EE-avfall er en katastrofe for miljøet 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.