KRAFT

Solheim vil rense hele Kårstø

IKKE AVBLÅST: Miljøvernminister Erik Solheim slår fast at CO2- fangst på Kårstø ikke er avblåst
IKKE AVBLÅST: Miljøvernminister Erik Solheim slår fast at CO2- fangst på Kårstø ikke er avblåst Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
29. jan. 2009 - 08:35

– Slik det ser ut nå kan det bli mest fornuftig å samle mest mulig av alle CO2-utslipp fra gassanleggene på Kårstø sammen med CO2 fra Naturkrafts gasskraftverk like ved, sa miljøvernminister Erik Solheim (SV) til Stavanger Aftenblad under sitt besøk på Kårstø i går.

Der ble han blant annet vist rundt i gasskraftverket, som bare har vært i drift i to-tre uker siden åpningen høsten 2007.

Soria Moria

Enighet om CO2-fangst på Kårstø for mange milliarder kroner var en av grunnpilarene i den rød-grønne regjeringenserklæring fra Soria Moria i 2005. Dermed kunne landets første kommersielle og særs omstridte gasskraftverk bygges til tross for at Solheim og andre gasskraftmotstandere kom inn i regjeringen.

– Nye momenter er kommet inn i saken ettersom gasskraftverket vi var imot, nesten ikke har vært i drift, sier Solheim.

Fakta på bordet

– I regjeringens nyeste tiltakspakke ble det bevilget en ekstra milliard til CO2-fangstanlegget på Mongstad, men ingenting til Kårstø. Er dette et signal om at kostbar fangst på Kårstø blir avblåst?

– Det er det ikke. Men vi må først få tall og fakta på bordet. Tidligst i september kan regjeringen få beslutningsgrunnlaget på bordet.

De utredninger som pågår i regi av blant andre Gassco er spennende. Her blir det vurdert muligheter for integrering av gasskraftverket med resten av gassanleggene på Kårstø. I tillegg ser man på opplegg for CO2 -fangst også fra resten av gassprosessanlegget på Kårstø.

Når disse studiene er ferdig i løpet av februar, vet vi mer om hva som er praktisk og økonomisk fornuftig og mulig.

Utsira

Satsingen vår på CO2-fangst, transport og lagring må ha som mål at Norge bidrar å utvikle løsninger som kan anvendes mange steder, sier Solheim.

– Gassco prosjekterer nå gassrør for transport av fanget CO2 fra Kårstø til Utsira- formasjonen eller til Johansen-feltet i Nordsjøen, sier Gassco-direktør Thor Otto Lohne.

Han sier videre at parallelt prosjekterer Gassnova selve CO2-fangstanlegget.

– Beslutningsgrunnlaget til regjeringen skal være ferdig i september, sier Lohne.

Gigantanlegg

Han viser til at Gassco også gjennomfører studier om hvordan gasskraftverket på Kårstø skal kunne integreres med Gasscos gassbehandlingsanlegg på Kårstø.

Studiene så langt viser at nær halvparten av effekten fra gasskraftverket (230 megawatt) kan bli benyttet i gassprosessanlegget. Resten (200 MW) må selges på samkjøringsnettet.

Den andre studien som Gassco nå gjennomfører på Kårstø er hvordan CO2 fra mange andre eksosrør og skorsteiner kan samles.

Det kan føre til bygging av en gigantisk samlekanal for eksos, som måler ni ganger 11 meter i tverrsnitt, blir 800 meter lang og må bli liggende eller hengende 20 meter over bakkeplanet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.