VINDKRAFT

Sluker Pokémon-jakten strøm? Her er vindturbinen du kan ta med deg i sekken

Micro Wind Turbine.

Vindturbinladeren løser problemet solcelleladere har hvis det ikke er sol, men trenger samtidig vind for å fungere.
Vindturbinladeren løser problemet solcelleladere har hvis det ikke er sol, men trenger samtidig vind for å fungere. Bilde: Nils Ferber
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. aug. 2016 - 19:00

Produktdesigner Nils Ferber irriterte seg over at smarttelefonen hans ofte døde på langturer i fjellet, og spurte en gjeng rutinerte fjellfolk, klatrere og filmskapere om hva de brukte for å holde mobilen i gang. 

Vanskeligere solladere

Svaret var rimelig unisont at solcelleladere var det vanligste, men at avhengigheten av sollys bød på et problem, i tillegg til at de ikke kan brukes om natten, skriver New Atlas.

Ferber foreslo å lage en portabel vindturbin, noe som ble godt mottatt, men "panelet" påpekte at vekt, størrelse og enkelhet i bruk var nøkkelfaktorer. 

Resultatet ble Micro Wind Turbine, avslutningsprosjektet for Ferbers masterkurs i produktdesign ved École cantonale d'art Lausanne (ECAL). 

Dra ut - plugg i

Ferber testet ulike turbindesign, ulike utbrettmekanismer og en rekke andre deler før han landet på den endelige prototypen. <i>Foto: Nils Ferber</i>
Ferber testet ulike turbindesign, ulike utbrettmekanismer og en rekke andre deler før han landet på den endelige prototypen. Foto: Nils Ferber

Prototypen veier under et kilo, og skal være 40 prosent lettere enn nærmeste konkurrent. Den skal kunne monteres i løpet av sekunder ved å dra i teleskopstanga og festes med tau og plugger. 

Designet til rotoren i midten er basert på en såkalt Savonius-turbin, noe som skal gjøre at turbinen kan fange vind fra alle retninger, i tillegg til at den skal kunne fungere i et bredt spekter av vindhastigheter og kastevind. 

Mikroturbinen kan produsere en konstant effekt på 5 watt om vinden blåser i 18 km/t (5 m/s, tilsvarer lett bris). Energien kan brukes direkte via et USB-uttak eller lagres i en integrert batteripakke på 24 watt-timer. 

Ferber søker nå etter partnere for å utvikle konseptet videre og kommersialisere turbinen.

Se turbinen i bruk i videoen under. 

Vannturbin 

Om du heller har tro på et portabelt vannkraftverk kan du støtte Kickstarter-prosjektet Estream

Det er en liten sylinder som kan åpnes og bli til en liten vannkraftturbin.

Generatoren kan produsere en effekt på 2,5-5 watt, og har et innebygget batteri på 6.400 mAh, nok til å lade smarttelefonen din cirka tre ganger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Med rennende vann tar den cirka 4,5 timer å lade til fullt, og den har en lyspære i enden som også kan brukes under vann. 

I skrivende stund har Kickstarter-prosjektet samlet sammen like over halvparten av sitt mål om 80.000 dollar (rundt 650.000 kroner), og det gjenstår 26 dager. 

Ikke så gira på vind? Estream er en portabel vannkraftturbin. <i>Foto: Estream/Kickstarter</i>
Ikke så gira på vind? Estream er en portabel vannkraftturbin. Foto: Estream/Kickstarter

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.