T2

Slik ser du USA-Netflix på mobilen

Et gratis alternativ for deg som vil se innhold som er blokkert i Norge.

Hola Better Internet lar deg se blokkert innhold på mobil og PC.
Hola Better Internet lar deg se blokkert innhold på mobil og PC. Bilde: Sony/Apple/skjermdump
Marius ValleMarius ValleJournalist
31. jan. 2015 - 09:47

Det er en hel del innhold på internett som ikke er tilgjengelig for alle brukere i alle land.

Et kjent eksempel er utvalget i strømmetjenesten Netflix, som har et annet utvalg i den norske utgaven enn den amerikanske.

Mange har derfor benyttet tjenester som lar deg «maskere» IP-adressen slik at det for tjenesten ser ut til at du befinner deg i et annet land. Dermed kan du ganske enkelt se utvalget i amerikanske Netflix om du vil.

Bruksområdene begrenser seg ikke bare til dette. Om du for eksempel er på ferie i et annet land, og vil se innhold fra NRKs nett-TV er det mulig med en slik tjeneste.

En kan også komme over annet innhold og tjenester som ikke er tilgjengelig i Norge, eller nettverksleverandøren din kan blokkere slikt.

Det kan være mange gode grunner til å omgå slike sperrer, selv om det i noen tilfeller ikke er helt populært hos tjenestetilbyderne.

En populær slik tjeneste er Media Hint, men ettersom den nå koster penger, omtrent 30 kroner i måneden, kan det være interessant å se på et alternativ.

Les også: Kan vi kutte ut kringkasting og kun strømme fra nett?

Hola Better Internet

Vår favoritt er Hola Better Internet (vi kaller den bare Hola). Denne tjenesten er VPN-basert, og trafikk rutes via andre brukere, i stedet for en sentral tjener.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Dette er ifølge Hola også grunnen til at de kan tilby tjenesten gratis. For deg som bruker betyr det at du må dele tilkoblingen din med andre.

Om du vil kjøre all trafikken i nettleseren din via Hola er det imidlertid begrensninger på datatrafikken. Etter en gigabyte reduseres hastigheten til 1 Mbps ned og 128 kbps opp.

Dog er det mulig å kjøpe tilgang til en premiumtjeneste. Dette koster 5 dollar (knapt 40 kroner) i måneden, og gir deg i tillegg fri datatrafikk uansett, og lar deg unngå å være en peer, altså vil ikke du måtte dele internettlinjen din med andre brukere.

Det er ingen begrensninger på datatrafikk på gratisversjonen om du bare vil bruke den på enkelte nettsider og tjenester.

Les også: Full strid om YouTube og Facebook i Tyrkia

Du kan når som helst endre land fra Hola-ikonet i nettleseren.
Du kan når som helst endre land fra Hola-ikonet i nettleseren.

Nettlesertillegg

Hola er tilgjengelig som et nettlesertillegg på Chrome og Firefox, og som app på mobil. Du kan også laste det ned som program til Windows.

Det enkleste er gjerne å bare installere nettlesertillegget, siden dette fungerer på Mac, Linux, Chrome OS og Windows. Dette finner du i Chrome web store eller Firefox add-ons.

Når tillegget er installert vil et Hola-ikon vises til høyre for adresselinjen i nettleseren. Nå kan du gå til den nettsiden du ønsker, og deretter «skifte land» ved å trykke på ikonet. Verre er det ikke.

Når du åpner en Android-app via Hola kan du endre land i dette sprettoppvinduet som vises noen sekunder når appen starter opp.
Når du åpner en Android-app via Hola kan du endre land i dette sprettoppvinduet som vises noen sekunder når appen starter opp.

App

På mobil er det heller ikke vanskelig. Her kan du sende trafikk fra forskjellige apper gjennom tjenesten, slik at du kan bruke for eksempel Hulu eller Pandora på mobilen.

Om du har Android, i alle fall. Her laster du ned appen fra Google Play, åpner den, og velger hvilken app du vil bruke og hvilket land du ønsker at trafikken skal gå via. Enkelte apper, som Hulu, vil være vanskelig å skaffe via Google Play, ettersom de ikke tilbys i alle land. Flere slik kan lastes ned direkte til mobilen fra Hola-appen.

Appen har også en nettleser integrert, slik at du kan surfe som om du var i et annet land.

Hola finnes til iOS, men er ikke like fleksibel som på Android. Du må blant annet manuelt aktivere VPN i innstillingene, og all trafikk sendes til Hola.
Hola finnes til iOS, men er ikke like fleksibel som på Android. Du må blant annet manuelt aktivere VPN i innstillingene, og all trafikk sendes til Hola. Marius Valle
Hola finnes også til iOS, men her er det mer komplisert og det er ikke gratis. Det er imidlertid mulig å prøve tjenesten gratis i sju dager.

Når du har lastet ned appen fra App Store, må du installere VPN-profiler. Dette gjøres av appen, men du må selv inn i innstillingene på telefonen og aktivere VPN, og hvilket land du skal surfe fra.

All trafikken til og fra enheten vil nå rutes via Holas VPN, noe som betyr at alle aller vil bli påvirket. Det kan fungere greit, men også være kilde til problemer. For eksempel kan Facebook sperre tilgangen din dersom det ser ut som om du plutselig er i et annet land. Dette er en sikkerhetsmekanisme for å hindre misbruk av kontoen din.

Les også: De vil gi anonym chat til folk flest

På Android kan apper enkeltvis koble seg opp via VPN.
På Android kan apper enkeltvis koble seg opp via VPN.

Andre tjenester

Hola er for all del ikke den eneste tjenesten som gir deg IP-adresse fra et annet land. TunnelBear er et annet populært alternativ til Windows/Mac, iOS og Android. Her sendes all trafikk via VPN. Det er også en begrenset datamengde tilgjengelig hver måned gratis.

En annen, mer omfattende tjeneste er Unblock-us. Denne koster deg 5 dollar (knapt 40 kroner) i måneden, og lar deg blant annet rute trafikk fra spillkonsoller, TV-bokser eller enkelt og greit nettverksruteren din slik at all trafikk på nettverket går via et annet land.

Media Hint, som vi nevnte innledningsvis, melder på sine nettsider at støtte for mobil og andre enheter skal komme etterhvert.

Les også:

Viaplays vokste voldsomt i Norden

«Pirat-Netflix» støtter nå Apple TV

(digi.no)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.