IT

Slik oppstår de merkelige kodeordene på mobilen din

Og disse ordene måtte fjernes fra BankIDs liste.

De fleste har et forhold til ordkombinasjonene som oppstår i BankID, men hvordan oppstår de egentlig?
De fleste har et forhold til ordkombinasjonene som oppstår i BankID, men hvordan oppstår de egentlig? Bilde: Montasje / Erlend Tangeraas Lygre
30. juni 2015 - 19:00

Har du bankID på mobil har du også sett kodeordene som dukker opp på både mobil- og PC-skjerm når du skal logge inn. «Dyktig kasse», «Immun bank» og «smal skole» er eksempler på dette.

Kodeordene er der for at brukeren skal kunne se at riktig forespørsel går til riktig enhet, og at ingen har forsøkt å komme inn mellom PCen din og mobilen din.

– Tidligere viste vi brukerne litt mer kryptiske koder, som «xys832», men jeg tror dette gikk mange hus forbi. Med de nye kodene har det blitt enklere å gjennomføre denne kontrollen, forklarer produktsjef i BankID, Nils Inge Brurberg.

Han har enda ikke hørt om at noen har fått feil kode opp på mobilen. Men hvis dette skulle skje, må man kontakte banken umiddelbart, understreker han.

TUs lesere har talt: TUs lesere har talt: Dette er de mest irriterende programmene

To tabeller på hundre ord

Hvilke ord som dukker opp, er det en datamaskin som bestemmer. Den plukker et adjektiv fra en tabell med hundre ord, og setter det foran et substantiv fra en tabell med hundre ord.

De tilgjengelige ordene er håndplukket av en konsulent som tidligere jobbet med prosjektet. Resultatet har blitt en rekke tilfeldige, og noen ganske morsomme ordkombinasjoner.

– En av de første som kontaktet oss hadde fått opp ordene «lodden sitron». Han erklærte dette som sitt nye, hemmelige, spionnavn, opplyser Brurberg.

Andre ganger er det ikke selve ordkombinasjonen, men heller timingen som vekker oppsikt. For eksempel skulle en kollega av Brurberg betale for champagnen en kveld, da ordene «store bobler» dukker opp på displayet.

Unik video: Unik video: Bli med inn i Kompletts splitter nye robotlager

Fjernet «tog» og «fjell»

Men det har ikke bare vært lek og moro for det nye to-ord-systemet. Siden løsningen skal være ukontroversielt av natur, har BankID fjernet enkelte ord fra listen etter klager.

Blant disse er «tog», «bilde», «fjell» og «nabo». Hva som har vært støtende med akkurat disse ordene har derimot produktsjefen intet godt svar på.

Les også: Denne dingsen til noen hundrelapper gjør den gamle bilen din smart

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.