GUIDER

Slik gjør du mobilen om til en Nintendo

Vi har sett på Nintendo-emulatorer til Android-telefoner.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mai 2012 - 16:10
Vis mer

På 90-tallet begynte driftige hackere og programmerere å lage emulatorer til PC-er og andre maskiner. Tanken var å kunne kjøre spill fra for eksempel Nintendo Entertainment System (NES) på andre maskiner enn de i utgangspunktet var laget for.

Dette innebærer å skrive programvare som kan "late som om" den er en annen datamaskin. Det betyr at programkode må oversettes for å kjøre på annen maskinvare enn den er skrevet for. Det krever generelt at prosessoren er kraftigere enn originalen.

LES OGSÅ: Slik gjør du mobilen om til en Commodore 64

I dag er telefonene våre langt kraftigere enn en hvilken som helst datamaskin du fikk kjøpt på begynnelsen av 90-tallet, og er dermed kan de uten problem emulere for eksempel en gammel Nintendo.

Lov eller ikke lov?

Det finnes emulatorer som lar deg spille spill fra en rekke gamle spillkonsoller, som Sega MegaDrive og NeoGeo. Men spesielt Nintendo setter seg voldsomt på bakbeina når det kommer til praksisen, og de er nærmest beryktet for sin steile holdning til alt som har med emulering å gjøre. På grunn av rettigheter, selvsagt. De selger nemlig fortsatt gamle spill til sin egen emulator som kjører på Wii-konsollen deres.

Spør du Nintendo kommer de til å si at selve emulatorprogramvaren kan regnes som piratkopiering. Men så lenge programkoden ikke inneholder Nintendos proprietære kode kan dette i beste fall sies å være diskutabelt.

Les mer om Nintendos syn på emulatorer her.

Et annet moment er spillene, og anskaffelsen av disse. Det regnes helt korrekt som piratkopiering å laste ned kopier av spill fra internett. Til tross for dette flommer nettsteder over av ikke bare spillfilene, men også emulatorer som gjør at du kan spille dem rett i nettleseren din.

Å laste ned disse er utvilsomt ulovlig, og absolutt noe vi ikke oppfordrer deg til å gjøre.

Når dette er sagt så skal det også sies at det finnes en hel del hjemmelagde spill til Nintento-konsollene som er fritt tilgjengelig og fullt lovlige å laste ned. Da trenger du en Nintendo-emulator, og det er selvsagt helt greit å kjøre disse spillene på denne måten.

Spredning for bevaring

Det finnes forskjellige syn på kopiering og spredning av gamle spill fra for eksempel Nintendo. Mens Nintendo selv er konsekvent motstander, og faktisk har trukket flere produsenter av utstyr som gjør det mulig å kopiere spill for retten, er det andre som mener at kopiering og distribusjon er en måte å sikre at spillene blir bevart for fremtiden. 

Et godt eksempel er Commodore 64-miljøet, hvor spill i praksis sirkulerer helt fritt. Dersom spillene skulle beholdes på originalmediene - i hovedsak magnetbånd og gamle disketter - ville de fort blitt uleselige, og dermed gått tapt for ettertiden.

Å laste ned spill som er beskyttet av opphavsrett er uansett teknisk sett piratkopiering. Men det finnes metoder å overføre spill fra gamle Nintento-kassetter, slik at de kan brukes på annen maskinvare enn den originale. Eier du spillene kan du altså trygt ta en sikkerhetskopi for eget bruk.

Det kan argumenteres for at Nintendo i stedet for å forsøke å stoppe enhver form for emulering heller burde gripe muligheten og slippe emulatorer for gamle konsoller selv. På den måten kunne de tjent penger på gamle spill, og brukt mindre penger på rettsaker. Men det får være en annen diskusjon.

Emulatorer

Uansett hva Nintendo måtte mene om det er programvare som emulerer deres gamle plattformer fritt tilgjengelig i Google Play (tidligere Android Market). Disse er fullt lovlig å laste ned og bruke - men det er opp til brukeren å skaffe til veie spill på en måte som ikke bryter med opphavsretten.

NES

Det finnes en hel del apper som emulerer den opprinnelige Nintendo Entertainment System (NES, eller Nintento 8 bit) i Google Play. Vi har prøvd ut en rekke forskjellige, og landet på at det er John NES Lite som er den beste av de som er gratis.

Her kan du lagre underveis, slik at du enkelt kan hoppe inn og ut av spillet. Vi opplever at emuleringen flyter fint på HTC One S, som har tokjerneprosessor.

Game Boy

I likhet med NES finnes det en hel del Game Boy-emulatorer der ute. Vi har prøvd flere, men det er Gameboy Color A.D. som fungerer best av de som er gratis. Men vi skal likevel fraråde deg å laste den ned siden den krever en hel haug med rettigheter, inkludert tilgang til telefonifunksjoner og din posisjon. Den er også full av reklame.

John GBC Lite er muligens et bedre alternativ som ikke krever noen voldsomme tillatelser. Her får du de fleste funksjonene, mot at du ser reklamer mens du spiller.

Super Nintendo

SNESDroid er enkelt og greit en helt super Super Nintendo-emulator som er gratis. Denne lar deg lagre spill underveis, og har etter vår erfaring god grafikkopptegning og er kjapp. Vi har testet med Samsung Galaxy S II, HTC One S og Samsung Galaxy S, og den kjører smertefritt på alle.

Likevel er det ett problem med denne og andre Super Nintendo-emulatorer: Super Nintendo har fire pluss to taster i tillegg til piltastene. Å styre alt dette på en trykkskjerm er rett og slett ikke så lett. Har du en telefon med taster kan du konfigurere disse til å fungere som spilltaster. Har du ikke taster må du utføre noen mildt sagt upraktiske bevegelser på skjermen.

Alternativt kan du bruke en Wii-kontroller, som beskrevet i vår artikkel om Commodore 64-emulatorer.

Burde du kjøre en Nintendo-emulator?

Det korte svaret er "Nei". Det lange svaret er "Ja, dersom du skaffer deg en enhet som lar deg kopiere spillkassetter du allerede eier, slik at du kan overføre disse til mobilen din og fortsette å spille dem mens du er på farta. Spesielt om du har en gammel konsoll som ikke fungerer. Du trenger også en emulator dersom du vil kjøre hjemmelagde spill til Nintendo".

LES FLERE GUIDER:

Slik kan du prøve Android-apper før du kjøper

Ta full kontroll på bilen

7 ting du kan bruke en gammel mobil til

Fordeler og ulemper med Android, iOS og Windows Phone

Slik sikrer du mobilen din mot tyver 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.