MOBIL

Slik er Firefox OS

Vi tok en prøvetur med Firefox-mobilen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. mars 2013 - 11:06

At Mozilla, selskapet bak den populære nettleseren Firefox, holder på å lage et operativsystem for mobiltelefoner er ikke akkurat nyheter. Men under Mobile World Congress i Barcelona i forrige uke ble en god del detaljer og planer kjent for verden.

Ikke bare lanserte et par mobilprodusenter hver sin Firefox OS-telefon - en rekke operatører annonserte også sin støtte til den nye plattformen.

LES OGSÅ: Her er de første Firefox-mobilene



ZTE Open er en av de første telefonene med Firefox OS.

Hva er Firefox OS?

Først et lite tilbakeblikk på selve operativsystemet. Dette er et nytt åpent operativsystem for telefoner, og med åpent mener vi åpen kildekode. Kort sagt betyr dette at hvem som helst kan gjøre de endringene han eller hun ønsker å gjøre på telefonen sin.

Grovt sett er Firefox OS lite annet enn en nettleser som kjører på Linux. Det som er interessant med dette er at apper veldig forenklet bare er nettsider. De er programmert i HTML5, og får tilgang til telefonens maskinvarefunksjoner via JavaScript. 

Det vil ikke si at du til enhver tid må være koblet til internett for å starte en app. HTML5-apper i Firefox OS kan lagres lokalt på telefonen din akkurat som du er vant til i Android eller iOS.

Operatørstøttet

Om det er noen som er begeistret for Firefox OS er det mobiloperatørene. At operatørene - 18 i tallet - flokker rundt Firefox OS og skal lansere telefoner med systemet kan kanskje virke snodig. De selger tross alt lassevis med Android- og iOS-telefoner i dag.

Realiteten er dog at Firefox OS er en gyllen anledning til å få en større bit av inntektene i smarttelefonverdenen. Det er Apple og Google (og apputviklerne) som tjener de store pengene på innhold som apper og spill i dagens marked. Disse aktørene har på sett og vis flyttet pengestrømmen fra operatørene og til seg selv.

Det betyr igjen at mobiloperatørene er i ferd med å bli som en internettilbyder; De tilbyr ikke annet enn linjer, og mulighetene for inntekter annet enn båndbredden de selger blir færre.

Med Firefox OS kan de ta tilbake noe av denne kontrollen. Operativsystemet åpner nemlig for at operatørene kan åpne sine egne app-butikker og utstyre telefonene med egne tjenester. 

Ikke at dette nødvendigvis er positivt for brukeren. Ord som "fragmentering" og "utestenging" flimrer over netthinnen bare ved tanken. Om alle operatørene skal åpne hver sin butikk, og de kan velge å ikke tilby apper som konkurrerer med deres egne tjenester, er det lett å se for seg et salig kaos av butikker med et par hundre apper hver.

Men det er altså lett å se hvorfor operatørene syns det hele frister.

Det kan likevel være greit å ha i bakhodet at Firefox OS er åpen kildekode, og at du her i motsetning til på iOS eller Windows Phone ikke trenger å la en aktør diktere hvor du kan laste ned dine apper. Foruten Mozillas egne appbutikk vil vi tro at andre alternativer også kan dukke opp.

LES OGSÅ: Her er Mozillas app-butikk



Alcatel har også lansert en telefon med Firefox OS.

Telefonene med Firefox OS

Om du nå venter på å kjøpe ditt første beist av en smarttelefon med Firefox OS må du smøre deg med tålmodighet (eller lære deg å hacke).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Inntil videre er det bare to produsenter som har lansert telefoner med Firefox OS. ZTE lanserte sin ZTE Open, og Alcatel lanserte sin One Touch Fire under Mobile World Congress.

Ingen av disse telefonen har spesifikasjoner å snakke om, da de har skjermer på 3,5 tommer, under 1 GHz prosessor og 256 MB arbeidsminne. Altså småtterier sammenlignet med de verste Android-beistene for eksempel.

Så er heller ikke planen at disse skal konkurrere med alle verdens kommende iPhone 6 eller Samsung Galaxy S4. Dette er telefoner som skal lanseres i markeder hvor smarttelefonene enda ikke har fått et solid fotfeste. Vi snakker Kina, India, Sør-Amerika og så videre.

Så selv om Telenor annonserte planer om å lansere telefoner med Firefox OS etter sommeren, kommer disse til deres sentral- og østeuropeiske markeder Serbia, Montenegro og Ungarn - og ikke Norge.

Planen er åpenbart å lansere på dyrere og mer avansert maskinvare senere. Sony har allerede gjort intensjoner om å lansere Firefox-mobiler kjent. Selv sier Mozilla at telefoner med Firefox OS kommer til USA neste år. Vi vil tro at Vest-Euorpa også er på Mozillas reiseplan.



Firefox OS har en statuslinjemeny som Android.

Vi prøvekjørte Firefox OS

Under Mobile World Congress fikk vi anlending til å leke litt med en ZTE Open. Som nevnt helt uinteressant som en ren spesifikasjonsøvelse.

Men telefonen har altså en 3,5 tommers skjerm med 480 x 320 pikslers oppløsning, 800 MHz prosessor, intet mer enn 512 MB lagringsminne (men støtte for minnekort heldigvis), et kamera med 3,2 megapiksler, og det vanlige utvalget tekniske finesser som Wi-Fi, GPS og Bluetooth.

Designjobben ZTE har gjort er ikke forferdelig, og vi likte telefonen godt i knall den oransje varianten. Telefonen har bare en menytast, og dette er en sirkel som markerer hjem-tasten.

Men siden dette er en telefon som neppe kommer til Norge er det interessante egentlig først og fremst det som skjer på skjermen.



App-menyen på Firefox OS.

Velkjent oppskrift

Vi kan beskrive brukergrensesnittet til Firefox OS som en gammel kjenning. Selv om enkelte ting fungerer annerledes enn på Android eller iOS, fremstår det hele som en miks av de to.

Det er kanskje ikke så dumt, for har du brukt en av disse før, skjønner du fort hvordan du bruker Firefox OS. Startskjermen består av snarveier og widgeter. Blar du deg mot høyre ser du alle installerte og medfølgende apper. Blar du deg til venstre får du et søkefelt, hvor du kan søke på alt innhold på telefonen, og på nett.

Du har også en nedtrekkbar statuslinje som på Android, hvor du kan gjøre enkelte innstillinger, som å skru av og på GPS eller Bluetooth. Rent praktisk er det nesten som å bruke en Android-telefon med et fancy menysystem.

Et par ting bet vi oss imidlertid merke i. Det ene er at apper installeres på et blunk. Så snart du har funnet appen du vil installere i appbutikken, er det bare å trykke på ikonet, og vips så er det i appmenyen din. Ingen lang nedlastings- eller installeringsprosess her, med andre ord. 

Enkelte av de forhåndsinstallerte appene, som musikkspilleren eller kalenderen, lar seg ikke avinstallere uten videre. Det får oss til å anta at operatørenes egne "bloatware" kanskje ikke kan fjernes så lett på telefoene når de kommer i salg.

Vi merket oss også at telefonen i det store og hele føltes kjapp i responsen. Vi var ikke velsignet med rask internettilkobling, men vi syns i alle fall de nettsidene vi lastet hadde god respons. 

Skjermtastaturet fungerte ikke noe særlig for vår del, for vi bommet en hel del da vi skulle skrive på dette. Vi regner imidlertid med at dette skyldes billig skjerm heller enn et dårlig tastatur.



Vi syns nettleseren fungerer bra.

Blir det bra?

Det store spørsmålet er selvsagt om Firefox OS kommer til å slå an. Det avhenger ikke bare av at folk kjøper telefonene, men også at programvareutviklere hopper om bord på dette toget. 

Vi er av natur positive til det meste som er nytt her i Mobili-redaksjonen, så vi gleder oss selvsagt til vi får blitt bedre kjent med den nye utfordreren. Når det er sagt ser vi for oss at Firefox OS skal få slite i motbakke. De store og etablerte økosystemene er ikke bare å nedkjempe over natten.

Vi tror nok at operatørene skal klare å pushe Firefox OS i mange markeder dersom prisen er riktig. Med telefoner som ZTE Open har de i alle fall et godt utgangspunkt.

Om operativsystemet får utbredelse kommer antakeligvis en del programvareutviklere til å lage apper. Og når økosystemet har vokst en del vil vi tro at Firefox OS vil være mer attraktivt også i vår del av verden.

Rent bruksmessig kjenner vi ikke helt at Firefox OS er spesielt revolusjonerende. Men ha i bakhodet at dette er et åpen kildekode-operativsystem. Det betyr at vi trolig vil se andre menysystemkonsepter på plattformen. Det kan være noe en produsent skrur sammen, eller noe som lages på gutterommet. Her ligger det en hel del spennende muligheter, tenker vi.

Alt i alt er vi spente på å se hvordan den videre ferden blir for Firefox OS.

LES OGSÅ:

De viktigste nyhetene fra Mobile World Congress

Denne ble årets mobil

Lyntest: Sony Xperia Tablet Z 

Lyntest: Samsung Galaxy Note 8.0

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.