T2

Slik er Asus' budsjettbrett

TEST: Eee Pad TF300.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
25. juni 2012 - 20:13
Vis mer

Transformer-familien til Asus har formert seg kraftig.

Etter originalutgaven kom den kraftigere Transformer Prime og nylig lanserte Asus sin såkalte Transformer Infinity, med full HD-skjerm og den heftigste Tegra 3-prosessoren fra Nvidia.

TEST: Asus Transformer Prime: Brettet som gir deg både i pose og sekk

Budsjettbrett

TF300 er på sin side Asus’ billigvariant – et brett som skal gi deg enormt god valuta for pengene.

Innmaten er stort sett den samme som i Transformer Prime, men aluminiumslokket er byttet ut med plast, lysstyrken til skjermen er redusert fra vanvittige 600 til 350 nits og oppgitt batterilevetid redusert fra 12 til 10 timer.

Vekten er også økt fra 586 til 635 gram, samt at TF300 er marginalt tykkere enn Prime. Det er derfor kanskje ikke spesielt overraskende at TF300 er hakket mindre lekker enn Transformer Prime og kommende Infinity, men det er fortsatt et stilrent og pent brett.

Merkelig plassert høyttaler

Plasten bakpå brettet har et sirkulært mønster som gjør brettet godt å holde i, men Asus har av en eller annen grunn plassert høyttaleråpningen akkurat der det er mest naturlig å ha høyrehånden om man holder brettet i landskapsmodus.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er synd, for høyttaleren spiller egentlig både høyt og relativt klart.

Les også: Apple og Samsung stikker av med fortjenesten

Acer lanserer ultrabook med touchskjerm  

God ytelse

Ytelsen er også, ikke overraskende, helt på nivå med Transformer Prime, med 326 i Peacekeeper Performance test (323) og 4043 i Quadrant (3961).

Tegra-brikken er også god for grafiske oppgaver, så med TF300 vil du kunne spille relativt tunge 3D-spill uten problemer.

Brikken er i normalmodus klokket til 1,2 GHz, men i Performance-modus klokkes den opp til 1,3 GHz, det samme som Prime-en kjører på.

Fremsiden er stilren, alternativt litt uspennende. Kun en mer eller mindre diskret Asus-logo stikker ut.
Fremsiden er stilren, alternativt litt uspennende. Kun en mer eller mindre diskret Asus-logo stikker ut.

Grei skjerm

Det meste annet vi skrev om Transformer Prime gjelder også for TF300. Den lavere lysstyrken på skjermen er naturligvis merkbar, spesielt når du beveger deg utendørs.

Samtidig har Prime en direkte blendende maksimal lysstyrke, og til innendørsbruk er TF300s 350 nits nok i massevis.

Skjermen for øvrig er god, med levende farger og dypt sortnivå. Innsynsvinklene er gode både horisontalt og vertikalt, men skjermen er ekstremt blank, noe som kan være en utfordring utendørs eller i andre lyse omgivelser.

Den er selvfølgelig også en magnet for fingermerker, så om du har planer om å bruke den ute bør du sørge for å ha med deg en mikrofiberklut eller liknende.

Oppløsningen er fortsatt 1280x800, noe som nok for noen vil være litt magert.

Samtidig koster den billigste Prime-en snaut 4700 kroner i skrivende stund, mens TF300 fås fra under 3200. Infinity vil koste rundt 5000 kroner uten dockingstasjon.

Les også: Denne appen skal lære deg matte

De beste TV-kjøpene  

Portløs

Dockingstasjonen har vi for øvrig ikke testet med TF300, men den tilfører fem ekstra timer batterilevetid, et tastatur (som vi riktignok ikke var spesielt fornøyd med på Prime), en USB-port og minnekortleser.

Litt irriterende er det at TF300 på egen hånd kun har en mini-HDMI-port. Det burde i det minste vært plass til en egen USB-port i selve brettet.  

Android-varianten på TF300 er en relativt ren Ice Cream Sandwich-variant uten spesielt mye mikkmakk. Det fungerer bra, og vi har opplevd TF300 som mer stabil enn hva vi gjorde med Prime.

Høyttalergrillen er plassert akkurat der vi foretrekker å ha fingrene på høyrehånda. Upraktisk.
Høyttalergrillen er plassert akkurat der vi foretrekker å ha fingrene på høyrehånda. Upraktisk.

Greit kamera

Kamerasensoren bak er på åtte megapiksler, mens frontkameraet har to. Hovedkameraet fokuserer raskt og det går veldig kort tid fra du trykker på (skjerm-)knappen til bildet faktisk tas.

Bildekvaliteten er helt på det jevne – det er nesten umulig å ta skarpe bilder av noe på lang avstand, mens det blir helt greit når motivet er tett opptil linsa og belysningen er god.

Fargegjengivelsen er også litt ujevn, med noen tilfeller av overmetning og noen hvor vi endte opp med svært blasse bilder.

Se noen eksempelbilder under.

Videomessig er det også helt greit, med ganske skarpe 1080P-bilder, men noe blasse farger og en litt irriterende mangel på autofokus.

Sju timer video

På batterifronten målte vi sju timer og tre minutter med full HD-video, rundt halvannen time mindre enn på Transformer Prime og også noe mindre enn nye iPad.

Det er fortsatt et brukbart resultat, særlig med tanke på at dette er et “budsjett-brett” uten ambisjoner om å hevde seg helt i toppen.

TEST: Samsung Series 9: TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

Slik skjuler du dine internettspor  

Konklusjon

Asus Transformer Pad TF300 gjør små kompromisser fra storebror Prime og kommende Infinity for å kutte prisen med en solid slump. Og kompromissene er absolutt ikke store nok til å være avskrekkende, for vi synes definitivt TF300 er god valuta for pengene.  

Du går glipp av storebrødrenes aluminiumsdesign, må ta til takke med noe lavere lysstyrke på skjermen og et par timer kortere batteritid, men betaler også 1500 kroner mindre.

Du går glipp av storebrødrenes aluminiumsdesign, må ta til takke med noe lavere lysstyrke på skjermen og et par timer kortere batteritid, men betaler også 1500 kroner mindre.

I denne prisklassen heter hovedkonkurrenten for tiden iPad 2, ettersom den gjerne selges til en tusenlapp mindre enn etterfølgeren.

iPad 2 har nok litt smekrere design, bedre batteritid og litt bredere app-utvalg, mens TF300 har kraftigere grafikkprosessor, litt høyere oppløsning på skjermen og bedre kameraer. Et godt alternativ er naturligvis også Samsung Galaxy Tab 2, som fås til rundt 3000 kroner i wifi-utgave, men merk at TF300 har 32 GB lagring også i den billigste konfigurasjonen.

Det kan ikke konkurrentene matche.

TEST: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Slik blir en ultrabook til

Venter seksdoblet salg av nettbrett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.