KRAFT

Satser på vind i Kina

Espen Leirset
27. mars 2007 - 05:59

Beijing: U-landet Kina legger bedre til rette for vindkraft enn oljelandet Norge.

Kraftbransjen i Norge er fortvilet over at energiminister Odd Roger Enoksen ikke vil støtte vindkraft med mer enn åtte øre per kilowattime. Nå begynner deler av bransjen å speide etter vindprosjekter i utlandet i stedet.

Trio for tre

Kraftselskapet Vardar (tidligere Buskerud og Drammen e-verk) går sammen med to kinesiske partnere og skal til sammen investere 1,5 milliarder kroner i tre vindtirbinparker med en totalproduksjon på 150 MW.

Vardar skal bygge kraftverket og drifte sammen med Hubei Energy Resource Group og Long Yang Energy.

Dyrere

- Det er mer gunstig å bygge vindparker i Kina enn i Norge nå. Prisen på strøm er bedre. Her ligger prisen mellom 50 og 60 yuan (mellom 40 og 50 øre) for strøm produsert av vindturbiner, opplyser direktør Bjørn Husemoen i Vardar til Teknisk Ukeblad.

Billigere

I tillegg er anleggskostnadene lavere, fordi terrenget er flatt og hardt og gjør det billig å bygge vei.

I tillegg er naturligvis lønnskostnadene betydelig lavere enn i Norge. Vindforholdene er dessuten gode i området, som ligger på 1500-1800 meters høyde.

Teknisk Ukeblad møter Husemoen under seminaret om energistyring og –effektivitet som arrangeres i Beijing samtidig som statsminister Jens Stoltenberg er på statsbesøk i Kina. Den første avtalen mellom Vardar og de kinesiske kraftselskapene ble underskrevet under seminaret.

Byggestart

Utredningen av vindparkene starter i høst. Husemoen ser for seg at byggingen kan starte tidligst på høsten i 2008.

Prisen på strøm er statsstyrt i Kina, og myndighetene har satt en høyere pris for grønn kraft for å stimulere til ren energi, opplyser Husemoen.

- Det er stor interesse for andre energikilder enn kull. De regionale myndighetene pålegges press fra Beijing for å satse på vindkraft, sier Husemoen.

Leverandør-kamp

Vardar har ennå ikke bestemt seg for hvilken produsent de vil kjøpe vindturbinene fra.

De er i dialog med tre europeiske selskaper, og Husemoen sier de ikke har vurdert å benytte norske Scanwind som leverandør.

Vardar har fra tidligere erfaring fra å bygge vindparker i Norge og Baltikum. Også i Baltikum er betingelsene for å bygge vindkraft bedre enn i Norge, mener Husemoen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.