FORSVAR

Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig

Inneholder informajson om sårbarheter som har høy verdi for fremmed etteretning, forklarer forsvarsministeren.

I en rapport fra mai får regjeringen kritikk for kjøpet av F-35, men noe mer får ikke folk vite.
I en rapport fra mai får regjeringen kritikk for kjøpet av F-35, men noe mer får ikke folk vite. Foto: Eirik Helland Urke
9. des. 2019 - 07:31

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har bedt om at Riksrevisjonens kritikk av regjeringen og Norges nye kampfly F-35 holdes hemmelig.

Riksrevisjonen leverte i mai i år en rapport om de nye kampflyene der regjeringen, ifølge Klassekampen , får kritikk. Etter at forsvarsminister Bakke-Jensen ba om at rapporten i sin helhet skal hemmeligholdes, spurte Riksrevisjonen om det er mulig å lage en avgradert versjon, noe Bakke-Jensen avslo.

– Undersøkelsen om kampflyvåpenets operative evne omfatter blant annet mulige sårbarheter i vedlikehold, logistikk- og forsyningsfunksjonene, kampflybasene og luftvern. Denne typen informasjon har høy verdi for fremmed etterretning, forklarer forsvarsministeren, som sier både forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Riksrevisjonen er enig med ham om hemmeligholdet.

Offentlig er hovedregelen

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier i en epost at hovedregelen er at Riksrevisjonens rapporter er offentlige når de er levert til Stortinget.

– Det ligger utenfor min rolle å mene noe om hvordan Stortinget bør behandle våre rapporter. Vår hovedoppgave er å gi Stortinget informasjonen de trenger for å kunne kontrollere regjeringen, skriver Foss.

Sikkerhetsgraderingen gjør det videre umulig å si hvor alvorlig kritikken er, ifølge Forsvarsdepartementet.

Nå skal rapporten opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Så skal utenriks- og forsvarskomiteen komme med en uttalelse. Etter jul skal kontrollkomiteen komme med en innstilling til Stortinget, og den skal så debatteres. Alt blir hemmeligstemplet.

Bilde av boligplattformen Alexander Kielland dagen etter at den mistet ett av beina og kantret i Nordsjøen den 27. mars 1980. På bildet ser man de fire gjenværende beina på den veltede plattformen som stikker opp av vannet.
Les også

Overlevende og etterlatte etter Kielland-ulykken strever med dårlig livskvalitet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.