IT

Rendra gir byggeplaner i 3D rett i lomma

NTNU-gründere lanserer ny BIM-teknologi.

29. jan. 2014 - 08:28

Når gründerkollektivet Startup Lab arrangerer "Winter Pitch Party" i Forskningsparken, har de ulike bedriftene to minutter på seg til å presentere sitt produkt for mulige investorer og praktikanter. Det er kort tid.

Men Marit Rødevand har ingen problemer med å utnytte tiden, og fortelle hvorfor Rendra kan gjøre hverdagen enklere for byggenæringen.

Etter en overbevisende pitch møtte hun Teknisk Ukeblad sammen med kollega Sigrid Kjøbli. De er to av fem unge gründere i selskapet Rendra. Teknisk Ukeblad skrev om de ferske gründerne i 2012. Nå er programvaren klar for allmenn lansering den 3. februar.

Les også: Se hva studentene fikk til med et Kinect-kamera, 900 plastpinner og litt elektronikk

Streamer 3D-modeller

BIM er en forkortelse for bygningsinformasjonsmodell, en digital 3D-modell av et byggeprosjekt. Det er denne informasjonen Rendra gjør tilgjengelig på mobile enheter som nettbrett og mobiltelefoner. Ideen ble til på masterstudiet NTNUs Entreprenørskole i 2012.

– Vi hadde teknologien til å streame 3D-modeller, men trengte å finne et sted hvor den kunne gjøre nytte. Så støtte vi på Pål Ingdal i Helsebygg Midt-Norge, som lærte oss mye om byggeæringen, forteller Sigrid Kjøbli ,leder for tjenester i Rendra.

Rendra-gründerne forstod at byggenæringen benytter seg stadig mer av 3D-modeller, men at disse i stor grad er låst til kontorer og kraftige datamaskiner. Det problemet ville de løse.

Les også: Kartverket vil lage 3D-modell av terrenget i hele Norge  

Låst til kontoret

Programvaren heter Rendra O, og lar brukeren streame informasjonsberikede bygningsmodeller i 3D, rett på ett nettbrett eller en mobil. Man kan lett navigere i modellen og finne den informasjonen man søker, uansett hvor på byggeplassen man befinner seg.

– Man anslår at opp mot en tredjedel av byggekostnadene går med på grunn av feil, manglende informasjon og uproduktive aktiviteter, sier Sigrid Kjøbli.

Det er derfor et behov for å kunne sammenligne det som er planlagt og prosjektert med virkeligheten ute på byggeplassen. Som i videoen over, hvor man plutselig ble usikker på om en dusj egentlig skulle være der den er.

– I dag er 3D-modellene låst til kontoret, fordi modellene er for store for å håndteres av nettbrett og mobiltelefoner. Mange tar en skjermdump av 3D-modellene, og tar de med ut på byggeplassen. Det er ganske tungvint. Vår teknologi lar deg i stedet streame den samme modellen til en mobil enhet, sier Rødevand.

Når byggeplanene revideres, får alle i prosjektet umiddelbar tilgang til den oppdaterte informasjonen.

Les også: Laserskanning og 3D skal forenkle arbeid i bygg og anlegg

Raskere kommunikasjon

Men oppdatert BIM i lommeformat er bare halve historien. Med Rendra O kan fagfolk på byggeplass blant annet kommunisere i sanntid med kollegaer på brakka og kontoret ved hjelp av skjermdeling, og logge kvalitet- og HMS-avvik som blir direkte knyttet til BIM-modellen, og tilgjengelig for alle i prosjektet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

-  Ved hjelp av funksjoner som skjermdeling og digital dokumentering kan fagfolk ute på byggeplassen kommunisere raskere og bedre enn de gjør i dag. Dette gjør at de kan fokusere på det som teller ­– å bygge bygninger raskt og effektivt. Vi ser på lanseringen av Rendra O som første skritt på veien mot å innføre byggebransjens svar på integrerte operasjoner, sier Rødevand.

Les også: Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer

Høyt verdsatt

Allerede er Rendra O i bruk ved flere større byggeprosjekter.

Kunnskapssenteret ved St. Olavs hospital, som nylig stod ferdig, samt Sykehuset i Vestfold sitt rehabiliteringssenter på Skjerve var pilotprosjekter for løsningen. Og i dag brukes teknologien ved det nye Østfoldsykehuset på Kalnes.

Kjell Ivar Bakkmoen er fagansvarlig for BIM ved Prosjekt Nytt Østfoldsykehus, og kan fortelle at bruken av Rendra først nå går fra utprøving til full bruk.

– Hovedeffekten er tilgang til modell og tegninger på byggeplass, slik at de enkelt kan sjekke ut problemstillinger som kommer opp og lage saker, rapporter og spørsmål til prosjekterende eller entreprenørene. Vi ser allerede nå at denne enkle tilgangen til modell og prosjektmaterialet blir høyt verdsatt, men det er jo først på slutten av året at vi kan oppsummere de virkelige erfaringene.

Når Rendra O slippes kommersielt 3. februar, håper gründerne at programvaren deres blir allemannseie i byggenæringen.

Les også:

Dette er planene for Norges nye realfagsgymnas

Gratis kartdata lar deg 3D-printe et lite stykke Norge

Læringsverktøy fra NTNU brukes av 300.000 ungdommer i 85 land  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.