ENERGI

Regjeringen tilbyr ny letetillatelse for CO2-lagring

Olje- og energidepartementet har tilbudt letetillatelser for CO2-lagring i Nordsjøen til tre nye selskaper.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland har tilbudt letetillatelse for CO2-lagring til tre selskaper.
Olje- og energiminister Terje Lien Aasland har tilbudt letetillatelse for CO2-lagring til tre selskaper. Foto: Rodrigo Freitas/NTB
18. aug. 2023 - 13:26

– Fangst og lagring av større mengder CO2 er viktig for å nå klimamålene og beholde industriarbeidsplasser i Norge og Europa. Tildelingen av denne nye tillatelsen bidrar til at Norge spiller en viktig rolle i etableringen av en kommersiell storskala CO2-lagring for europeiske utslippskilder, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Det er Sval Energi, Storegga Norge og Neptune Energy Norge som tilbys letetillatelsen i Nordsjøen øst for Sleipner Øst-feltet, som ligger omtrent midt mellom Norge og Skottland.

Sval Energi skriver i en pressemelding at lisensen har potensial til å lagre ni millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer omtrent 20 prosent av Norges årlige CO2-utslipp.

Myndighetene vurderte søknader fra fem selskaper etter utlysningen av arealet i januar i år, opplyser Oljedirektoratet.

Det er femte gang Norge tildeler areal for lagring av CO2 på kontinentalsokkelen.

Vanguard-prosjektet Kongsberg Group, SALT Ship Design, Sintef Ocean, Sjøforsvaret. Kongsberg-gruppen har utviklet et nytt standardisert, fleksibelt og skalerbart skipskonsept for Sjøforsvaret. Konseptet består av et basisfartøy som i utgangspunktet er 90 meter langt med 4.500 tonn deplasement, skalerbart og fleksibelt, som vil være et «moderskip» for en rekke ubemannede farkoster, avhengig av oppdrag, samt helikopter. Kan utvikles i fire versjoner: minejakt/-ryddding, indre kystoperasjoner,  ytre kysoperasjoner og isgående operasjoner. Standardisert moderfartøy for ubemannete og autonome droner/fartøy.
Les også

Maritimt forum: Insisterer på CO2-fond som beste tiltak for å kutte utslipp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.