KARRIERE

Rå kamp om IT-kompetansen

Finn Halvorsen
5. sep. 2007 - 11:44

– Om suget etter IT-kompetanse oppleves som stort i dag, er dette bare begynnelsen, sier instituttleder Morten Dæhlen ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Han mener vi bare er i starten av en bølge som trolig vil nå toppen om to til tre år, og som høyst sannsynlig vil vare i ti år framover. Han ser flere faktorer som bidrar til denne utviklingen.

Behovet vokser

– For det første begynner teknologien å bli moden. Vi finner datasystemer overalt. Det finnes ikke den minste lille bedrift som klarer seg uten. Det samme ser vi på individbasis. Vi møter nesten alle IT i hverdagen, både på jobb og privat. Dessuten følger IT-systemene oss også når vi er på farten. Mobilteknologien utvider IT-spekteret betydelig med helt nye anvendelsesområder for IT, sier Dæhlen.

Den aller største drivkraften i IT-utviklingen framover er likevel den nye generasjonen som er vokst opp med IT på barnerommet.

– De vil etterspørre IT-løsninger som vi ikke har tenkt på en gang i dag, sier Dæhlen.



Automatisert hverdag

Dæhlen påpeker dessuten at automatisering ikke lenger bare er noe som foregår i industrien. Vi får en utstrakt automatisering av hverdagen både på individ- og gruppenivå, og aller viktigst; offentlig sektor.

– Det er mange store offentlige IT-prosjekter allerede i dag, men den virkelig store etterspørselen i størrelse og omfang kommer i de neste tre-fire årene. Den eneste måten å få til effektivisering i offentlig sektor er økt satsing på IT, sier Dæhlen.



Bredere kompetanse

I lys av dette venter Dæhlen også en økt søkning til IT-studiene i årene som kommer, selv om årets søkning ligger omtrent på samme nivå som i fjor. Det er ikke mer enn tre år siden høyt utdannete IT-kandidater hadde problemer med å få seg jobb. Men Dæhlen tror ikke noen bør la seg skremme av dette.

– Den IT-bølgen som kommer nå er mye tyngre og helt annerledes enn bobla som sprakk i 2000.

Han ser også at kravene til utdanningsinstitusjonene vil endre seg. – Utdanningen må få et bredere perspektiv. Kandidatene vi utdanner trenger en forståelse av hva teknologien skal brukes til. Programmeringen må setes i perspektiv, sier Dæhlen.

Han tar miljø som et eksempel. – En viktig forutsetning til å løse våre miljøproblemer er at den sektoren har tilstrekkelig IT-kompetanse. IT fjerner ikke drivhuseffekten. Men det er et verktøy for å kunne forstå problemene og gjøre noe med dem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.