TUNNELER

Prosjektlederen forteller om verdens lengste og dypeste undervannstunnel

30. desember åpner verdensrekordtunnelen på Ryfylke.

12. des. 2019 - 10:17

Prosjektleder Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen er ikke misfornøyd etter sju år med anleggsarbeid.

Vis mer

For et drøyt år siden håpet han på åpning før jul i 2019. Og slik blir det: Selve Ryfastforbindelsen (som altså heter Ryfylketunnelen) på 14,5 kilometer tunnel åpner 30. desember i år. De tilhørende Hundvåg- og Eiganestunnelene åpner i februar i 2020.

Selve tunneldrivingen er ferdig for lenge siden. I oktober 2017 møttes de to entreprenørene i gjennomslaget. Siden har enorme mengder med installasjoner kommet på plass. Det siste året, og kanskje vel så det, har gått med til testing, testing og atter testing.

– Det er jo mer utstyr i denne tunnelen enn det er i Trollplattformen! Vi tester vel noe sånn som 23.000 signaler. Det er slike dimensjoner så man kan bli småskremt, sier Eiterjord i siste utgave av Våre Veger (trykk her for å bli abonnent).

Nå er det klart hvilke tre entreprenører som har levert tilbud om snømåking i Voss. Bildet er tatt i forbindelse med måking i Sauda tilbake i 2020.
Les også

Disse tre vil brøyte fylkesveiene rundt Voss

Rekordtunnelen

30. desember i år er det altså fast vegsamband mellom Strand i Ryfylke og Stavanger på Jæren. Den offisielle åpningen av Ryfastforbindelsen blir markert når alle tre tunnelene er åpnet.

Formidabel hall midt inne i fjellet. Årsdøgntrafikken i den nye tunnelen kan bli alt mellom 4000 og 8000, anslår Vegvesenet. <i>Foto:   Bjørn Olav Amundsen</i>
Formidabel hall midt inne i fjellet. Årsdøgntrafikken i den nye tunnelen kan bli alt mellom 4000 og 8000, anslår Vegvesenet. Foto:   Bjørn Olav Amundsen

14,5 kilometer Ryfylketunnel med to løp ligger 292 meter under havflaten, og blir den lengste og dypeste undersjøiske vegtunnelen i verden. Fram til nå har Tokyo Aqua-tunnelen (9,5 kilometer) i Japan vært den lengste, og Eiksundsambandet med sine 287 meter under havet har vært den dypeste.

– Ja, det begynner å bli kjekt nå, når vi nærmer oss mål. Jeg har jo en veldig god jobb, det er aldri stusslig å møte på jobb her, sier Eiterjord til Våre Veger.

– En liten oppsummering av prosjektet?

– Vi brukte mye tid på å bygge i hop en god prosjektorganisasjon. Det viktigste av alt er nok å ha flinke folk i staben, folk som har et eierforhold til det de driver med. Gjengen vår har ingen problemer med å stille opp når det måtte være, og har gjort en imponerende jobb, sier han.

Bane Nor har søkt om å senke hastigheten i Blixtunnelen fra 200 til 160 kilometer i timen.
Les også

Bane Nor søkte om å senke hastigheten i problem-tunnel

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.