INDUSTRI

Prisbelønt for turbinblader i limtre

Morild II, et tidevannskraftverk med fire turbiner med limtreblader, som nå er prisbelønt.
Morild II, et tidevannskraftverk med fire turbiner med limtreblader, som nå er prisbelønt. Bilde: Hydra Tidal
Jannicke Nilsen
17. juni 2011 - 11:14

Moelven Limtre AS og Hydra Tidal AS fikk i går kveld innovasjonsprisen Schweighofer Prize 2011 for sitt arbeid med turbinblader i limtre til tidevannskraftverket Morild, som ble satt ut i Gimsøystraumen i Nordland i fjor.

Les også:

Vil forsyne Lofoten med tidevannsstrøm

Vil tappe havstrømmene

Det var Moelvens Åge Holmestad og Svein Dag Henriksen i Hydra Tidal som mottok prisen på snaut 400.000 kroner i går kveld.

Beæret

– Vi føler oss beæret. Schweighofer Prize er ansett internasjonalt for å være en av de viktigste prisene for utvikling og innovasjon innen fagfeltet treteknologi. Prosjektet viser at tre og biomasse ikke bare er egnet som bioenergi, men at teknologiske løsninger hvor tre inngår som en vesentlig del, også har et potensial innen en annen type fornybar energi, sier de to prisvinnerne i en melding.

Schweighofer Prize har som formål å fremme framtidsrettet innovasjon med bruk av tremateriale på nye og bærekraftige måter, og deler ut fire innovasjonspriser i tillegg til en hovedpris.

Årets hovedpris gikk til tyske Dieter Siempelkamp som jobber med fyrkjeler og industriell oppvarming. Siempelkamp fikk prisen for prosessen for kontinuerlig trykk (Contiroll ®).

v.l.n.r. Bo Borgström, Svein Dag Henriksen, Age Holmestad und Gerald Schweighofer
FIKK SCHWEIGHOFER PRIZE: Svein Dag Henriksen i Hydra Tidal AS og Åge Holmestad i Moelven Limtre AS står i midten mellom juryens Bo Borgström, og Gerald Schweighofer selv. Schweighofer prize

Åtte måneder

Morild, som ble senket i havet i oktober i fjor, har fire turbiner som hver består av to limtreblad. Hvert av de åtte bladene er to meter brede, tre meter høye og 10 meter lange. Hver turbin har en diameter på cirka 23 meter.

En av fordelene med å bruke limtre under vann skal være at vannmettet tre nedsenket i vann får den samme vekten som vannet rundt.

– Dessuten er limtre et miljøvennlig materiale og er fleksibelt i forhold til endringer og flytting. Det er heller ingen fare for råte eller angrep av pelemark, fordi turbinene befinner seg under vann uten tilgang til oksygen og er i konstant bevegelse, sier Holmestad.

Ekstrem belastning

Utfordringene i prosjektet har blant annet dreid seg om å holde et kontrollert klima under produksjon av bladene, noe som skal være krevende når man jobber med denne typen dimensjoner. I tillegg er det særskilte krav til festing av limtrebladene med tanke på de ekstreme belastningene de får under drift.

Les også:

Tidevannskraft: Norge er også med

Tidevannsenergien skyter fart

Kraftverket er utviklet av gründer og FOU-direktør Svein Henriksen i Hydra Tidal AS. Han har tro på at prosjektet kan bli stort på sikt.

Morild II, et tidevannskraftverk med fire turbiner på til sammen 1,5 MW fra Hydra Tidal i Harstad.
Morild II ble satt ut i Gimsøystraumen i Nordland i oktober i fjor. Hydra Tidal

Prøveprosjekt

– Foreløpig er dette et prøveprosjekt. Kraftverket har et effektuttak på rundt 1,5 MW. Med beregnet driftstid på 4200 timer per år vil det tilsvare en årlig strømproduksjon 5 GWh. Det tilsvarer strøm i et år til et byggefelt som består av rundt 250 eneboliger, sier Henriksen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han mener at det bare i Norge ligger uttakspotensialet på rundt 30 TWh i havstrøms- og tidevannskraftverk.

Hydra Tydal jobber nå videre for å få etablert en testpark i løpet av 2012.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.