TUMENER

Politisk havforskning

TAMPEN: Både Gullfaks og Statfjord ligger i området Tampen, hvor man har gjort målinger på hyse.
TAMPEN: Både Gullfaks og Statfjord ligger i området Tampen, hvor man har gjort målinger på hyse. Bilde: Statoil
Tormod Haugstad
6. juni 2011 - 10:05

Havforskningsinstituttet (HI) i Bergen er et av Norges viktigste forskningsmiljøer. 26. mai offentliggjorde HI en forskningsrapport om hvordan olje- og gassproduksjonen påvirker fiskebestanden. Oppslaget på HIs hjemmeside hadde tittelen «Oljeaktivitet i Nordsjøen skader fisk».

Her kan man lese at fisk i nærheten av oljeinstallasjoner i Nordsjøen får i seg oljekomponenter som fører til negativ påvirkning av leveren.

Og at de største utslippene fra oljeindustrien kommer fra selve boreprosessen, utslipp av vann som pumpes opp sammen med oljen – såkalt produsert vann.

Denne undersøkelsen baserer seg på overvåking av villfanget fisk som HI gjennomfører hvert tredje år for å se om utslipp fra olje- og gassaktiviteter kan måles og gi effekter i fisk.

På HIs hjemmesider står det ingenting om når man gjorde funn i torsk, sei og hyse på Tampen, området som omfatter både Gullfaks og Statfjord.

Men noen timer etter at HI offentliggjorde sin konklusjon, kunne Teknisk Ukeblad i sin nettutgave fortelle at tallmaterialet som HI baserer seg på, stammer fra 2002, altså nesten ti år gamle data.

Det er nesten ikke til å tro at seriøse forskere kan få seg til å bruke så gamle tall og i tillegg underslå det i den kortversjonen som sendes ut til alle medier gjennom NTB.

Det viser seg også at det er blitt gjort tilsvarende målinger i 2005 og 2008 hvor utslagene på fisk var opp til 90 prosent lavere. Heller ikke det nevnes.

Dette har selvfølgelig Oljeindustriens Landsforening reagert på. Ved å underslå årstall for innsamling av grunnlagsmateriale i pressemeldingen, gir man publikum inntrykk av at dette er helt nye og ferske tall.

Det ser man også av de mange siteringene i andre medier der for eksempel Dagbladet skriver en leder og konkluderer med at «dette forskningsresultatet bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på de som feiret Lofoten-kompromisset med sjampis».

Leder for forskningsprogrammet olje-fisk ved HI, Erik Olsen, står fast på at hovedkonklusjonen i studien er riktig uansett om man bare har brukt tall fra 2002.

En av forskerne hans, Jarle Klungsøyr, innrømmer at han ikke kan si sikkert om funnene i hyse skyldes gammel borekaks eller produsert vann.

Erik Olsen og instituttet er blitt kritisert for å ha tatt politisk standpunkt mot oljeutvinning.

I forbindelse med forvaltningsplanen uttalte HI i 2009 at det var fra null til 100 prosent sjanse for at et årskull med fiskeyngel ville forsvinne ved oljeutslipp. Miljødepartementet måtte be om en mer presis risikovurdering.

Disse eksemplene viser at HI bør ta grep for å unngå flere riper i sitt omdømme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.