KRAFT

Øyaktuell bølgesatsing

Jannicke Nilsen
6. sep. 2011 - 14:09

Langlee Wave Power håper en satsing på små bølgekraftverk til øysamfunn som er avhengig av dyr, dieseldrevet strømforsyning, kan være en mellomstasjon på veien mot større bølgekraftverk.

Springbrett

Langlee Wave Power, som ble etablert i 2006, fikk sitt gjennombrudd i 2009 da tyrkiske Ünmaksan inngikk avtale om bygging av fem bølgekraftanlegg med en samlet kapasitet på 600 kW.

Siden den gang har selskapet inngått avtaler på Gran Canaria og New Zealand. Ikke minst sistnevnte prosjekt trekker selskapets forretningsutvikler fram som et potensielt springbrett for nye prosjekter.

Aker Solutions skal bygge bølgekraftverk

Nisjemarked

– Dette blir et utstillingsvindu for andre Stillehavsøyer som i dag betaler mellom 2 og 4 kroner per kWh. Vi har i dag en bølgekraftteknologi som er nesten like kostnadseffektiv som vindkraft, og langt billigere enn elektrisitet fra solceller eller dieselgeneratorer. Vi ser på øysamfunn som et nisjemarked på veien mot å levere store bølgeparker noen år lengre framme, sier Cathrine Bryøen.

De første bølgekraftverkene skal plasseres ut i 2014 ved Stewart Island, utenfor sørspissen av New Zealand, og forsyne et øysamfunn med 400 innbyggere. Anleggene kobles til det eksisterende nettet, med dieselgenerator kun som backup for dager med stille sjø. Til neste år leveres en testenhet til samarbeidspartner Tangaroa Enery.

Bølgekraftsuksess for norsk selskap

Dieselaggregat

– Anlegget med fire 50 kW-moduler dekker innbyggernes behov. De bruker ikke elektrisitet til oppvarming, og fyrer mye med ved. Bølgekraftverkene erstatter fossilt energibruk til en rimelig pris, spesielt for dette øysamfunnet som har høye kostnader til bruk av dieselaggregat, sier Bryøen.

Dieselgenerert kraft har en kostnad på over to kroner per kWh, mens Bryøen anslår at energi fra deres bølgekraftverk ligger rundt en krone per kWh.

Norsk pilot

Langlee fikk tidligere i år testet sine konstruksjoner ved Universitet i Aalborg. Testene vister en gjennomsnittlig effektivitet på 35 prosent i forhold til total bølgeenergi. En forbedret konstruksjon hadde da økt effektiviteten med 40 prosent i forhold til tidligere modeller. Professor Jens Peter Kofoed som utførte testene, sa den gang at 35 prosent effektivitet er i den øvre klassen av hva som kan forventes av et bølgekraftverk.

Selskapet jobber med å få satt ut en pilot i norskt farvann i løpet av neste år, og har søkt Innovasjon Norge om 17 millioner kroner til dette. Aktuelle områder er blant annet Runde, Karmøy og Jomfruland.

Havenergi er neste fornybarbølge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.