BYGG

Oslo får nye sykehusbygg som tilsvarer fem ganger operaens areal

Skisse av nytt klinikkbygg Radiumhospitalet.
Skisse av nytt klinikkbygg Radiumhospitalet. Illustrasjonsfoto: Link Arkitektur
5. sep. 2018 - 09:19

De neste ti årene skal nærmere 200.000 kvadratmeter sykehus bygges i Oslo, tilsvarende fem ganger operaen i Oslo. Det skriver Helse Sør-Øst i en pressemelding.

Helseforetaket ønsker med det å styrke sykehustilbudet i Oslo ved at pasienter og brukere skal få samlede tjenester i nye og mer egnede lokaler.

Fagfolk skal samles

Jan Frich er direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst. Han sier at det er stort behov for nye lokaler.

– Flere av byggene ved Oslo universitetssykehus er over 100 år gamle og uegnet for moderne helsetjenester. Det er et stort behov for nye lokaler. Dessuten er det behov for å øke kapasiteten, slik at vi kan ta imot alle som trenger sykehustjenester, også når vi blir mange flere, uttaler han i pressemeldingen.

Oslo 20240121. 
Slaps og snø i Oslo. Væromslaget skaper generelt glatte og våte veier lokalt på Østlandet.
Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Les også

Kaos på veiene: Store vannmengder, forsinkelser og innstillinger

Videre utdyper han at behovet for samordning av spesialisthelsetjenesten i Oslo var sentralt da regjeringen i 2007 besluttet å slå sammen tidligere Helse Sør, som hadde ansvaret for Rikshospitalet på Gaustad og Helse Øst, som hadde ansvaret for Ullevål universitetssykehus.

Jan Frich er direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst. <i>Foto:  Helse Sør-Øst</i>
Jan Frich er direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst. Foto:  Helse Sør-Øst

– Behovet for å samle de den høyspesialiserte behandlingen er ikke blitt mindre i 2018. I dag har Oslo mange fagfolk innen de samme fagområdene, som holder til i ulike bygg med hver sin utstyrspark. Ved å samle fagmiljøene vil vi styrke kvaliteten på behandlingen og bruke ressursene på en enda bedre måte, sier han.

Både Ullevål og Gaustad er blitt vurdert som aktuelle områder for å samle de spesialiserte funksjonene. 

«I 2016 landet Oslo universitetssykehus på Gaustad, hvor det er alt finnes moderne bygg og utstyr. Helse Sør-Øst RHF var enige i denne vurderingen, og beslutningen ble stadfestet av helseministeren».

Over hele landet var strømprisene faktisk lavere i januar enn i desember, tross lave temperaturer flere steder, men høyere forbruk trakk likevel opp totalregningen i store deler av landet.
Les også

Strømregningen etter sprengkulden: Opp mot ni prosent høyere

Oslo prioriteres nå

– Helse Sør-Øst strekker seg fra Agder i sør til Tynset i nord. Regionen har mange sykehus hvor det er stort behov for å bygge nytt, sier Frich i pressemeldingen.

– Sykehus er svært kostbare, høyteknologiske bygg, og vi må hele tiden vurdere hvor behovet er størst. Vi har nylig bygd nytt sykehus i Østfold og om kort tid starter byggingen av nytt sykehus i Drammen. Utbyggingen i Oslo har vært planlagt lenge og nå skal Oslo universitetssykehus prioriteres, utdyper han.

Utbyggingen av Oslo universitetssykehus innebærer bygging av et stort akuttsykehus på Aker, et samlet regionsykehus med lokalsykehusfunksjoner på Gaustad, et nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet og et nytt bygg for regional sikkerhetsavdeling på Ila.

– Planleggingen har kommet lengst for det nye bygget på Radiumhospitalet, og der stikkes spaden etter planen i jorda om et års tid, sier direktøren om fremdriften av prosjektene. 

Vis mer

Somatikk og psykisk helsevern på samme sted

Sykehuset på Gaustad og lokalsykehuset på Aker bygges parallelt. Lokalsykehuset bygges for å øke den samlede kapasiteten for lokalsykehuspasienter i Oslo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Innbyggerne i Oslo vil i fremtiden få sine lokalsykehustjenester fra enten Aker, Diakonhjemmet, Lovisenberg eller regionsykehuset på Gaustad, avhengig av hvilken bydel de bor i, sier Frich.

– Målet er at innbyggerne i Oslo skal få de fleste av sine lokalsykehustjenester fra ett sykehus, enten det gjelder somatikk eller psykisk helsevern. Utviklingen av Oslo universitetssykehus skal også bidra til å styrke samarbeidet mellom sykehuset og helsetjenesten i bydelene, legger han til.

Politiet ønsker å avhøre lokføreren av toget involvert i togulykken i Bergen fredag kveld.
Les også

Havarikommisjonen: Toget som sporet av kan ha kjørt på rødt lys

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.