OLJE OG GASS

Oljeveteran vil stoppe storutbygging

Setter jobben på spill for å få ny behandling av Aasta Hansteen-utbyggingen.

Det er usikkert om Aasta Hasteen-prosjektet er lønnsomt.
Det er usikkert om Aasta Hasteen-prosjektet er lønnsomt.
8. mai 2013 - 12:34

Stavanger: Uken før Stortinget skal gi sitt godkjent-stempel til 60 milliarder kroners-prosjektet Aasta Hansteen, har det oppstått usikkerhet rundt lønnsomheten i prosjektet.

Energi- og miljøkomiteen krever at olje- og energiminister Ola Borten Moe kommer med avklaringer rundt robustheten i gassprisestimatene og hvilken betydning de varslede skatteendringene på sokkelen får for utbyggingen.

Han har frist til i dag med å svare.

Les også: Borten Moe godkjente kontrakter før Stortinget

Kontroversielt

Prosjektet er ikke uproblematisk.

Blant annet opererer Statoil med langt høyere fremtidige gasspriser enn det regjeringen forutsetter i sine langtidsplaner.

Med regjeringens gassprisprognoser vil prosjektet være ulønnsomt. Det vil også være ulønnsomt dersom det rammes av skatteendringene til regjeringen.

I tillegg har myndighetene fått kraftig kritikk for å ha hastebehandlet prosjektet, uten at det har blitt utredet alternative løsninger.

Dette har tidligere ressursdirektør i Oljedirektoratet Rolf Wiborg reagert kraftig på. Han mener petroleumsloven er brutt, og han har derfor varslet Riksrevisjonen om forholdet.

Les også: - Oljeindustrien har nådd toppen

Oppsigelsesvarsel

Nå har han fått oppsigelsesvarsel fra ledelsen i Oljedirektoratet. Vedtaket er anket, og det er fremdeles usikkert hvordan saken ender.

Men Wiborg gir seg ikke i kampen om å få vurdert alternative løsninger for Aasta Hansteen-prosjektet:

Sent i går kveld sendte han et brev til Energi- og miljøkomiteen på Stortinget hvor han holder fast ved at alternative løsninger ikke ble belyst før planene ble sendt inn slik lov, regelverk og retningslinjer forlanger.

– Jeg mottar fortsatt lønn som tjenestemann. Derfor er jeg forpliktet til å sende dere dette innspillet. Jeg råder dere til å ta de nødvendige forbehold i forslaget til et eventuelt vedtak om utbygging nå, på toppen av aktivitetstoppen, skriver Wiborg.

 – Aktivitetsnivået er så høyt at vi lurer på om vi har nok kompetente folk til å gjøre jobben ordentlig

Les mer:

Vil ha ilandføring

Han skriver at mange i OD ønsket å vurdere mulighetene for å bygge en terminal i nærheten av Svartisen.

- Det kunne åpne for elektrifisering av Aasta Hansteen og andre framtidige utbygginger i området. En terminal kunne også åpnet for flerfase-transport av gass og væske til land, skriver han.

Han forklarer at det da kunne blitt bygget en stor plattform uten kondensattanker og lasteløsning, noe som ville gitt plass til nye felttilknytninger.

Les også: Varsler blir tiet i hjel

Gass fra Barentshavet

Ifølge Wiborg kan det være mulig å finne nok ressurser til å forsvare et stort gassrør fra Barentshavet allerede fra neste år. Det er flere store prospekter som skal bores i tiden som kommer.

Wiborg er en veteran i det norske oljemiljøet. Han var nestleder i Phillips før han i 1997 ble ansatt som ressursdirektør i Oljedirektoratet. De siste årene har han vært rådgiver i OD.

Wiborg er en veteran i det norske oljemiljøet. Han var nestleder i Phillips før han i 1997 ble ansatt som ressursdirektør i Oljedirektoratet. De siste årene har han vært rådgiver i OD.Oljeveteran Rolf Wiborg mener det er hans plikt som tjenestemann å varsle om myndighetsbehandlingen av Aasta Hansteen-prosjektet.

Les også: I år har FMC Technologies den mest populære standen på OTC

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.