SAMFUNNPOLITIKK

– Oljefondet må ut av oljesand

WWF-leder Rasmus Hansson og lederne for de andre miljøorganisasjonene i Norge er enstemmige i at Oljefondet må ut av selskaper som driver med oljesand. Her fra en demonstrasjon i 2006.
WWF-leder Rasmus Hansson og lederne for de andre miljøorganisasjonene i Norge er enstemmige i at Oljefondet må ut av selskaper som driver med oljesand. Her fra en demonstrasjon i 2006. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
7. sep. 2009 - 07:51

Oljefondet, eventuelt Statens pensjonsfond - utland, er dypt inne i en rekke selskaper som driver med miljøskadelig oljesandutvinning.

– Åpenbart

Oljefondets største investering er i Shell, som har brukt mye penger på oljesand. Også BP, Total og Exxon Mobil er på Oljefondets topp 10-liste.

– Det er åpenbart at Oljefondet bør trekke seg ut av disse oljeselskapene. Det er dette klimaspørsmålet handler om - om man er villig til å gjøre de store, tunge grepene som gjør reell forskjell, sier generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens Naturfond (WWF) til Aftenposten.

Virkemidler

Han får støtte fra både Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum, Naturvernforbund-leder Lars Haltbrekken og Bellona-leder Frederic Hauge.

– Bruker vi oljesandressursene blir det så mye karbon i atmosfæren at alle klimamål bokstavelig talt koker bort. Norge bør bruke de virkemidlene man har på den internasjonale arena. StatoilHydro, Oljefondet og bistanden, mener Hansson.

Ikke dobbeltmoral

SV-leder Kristin Halvorsen har tidligere gått ut og sagt at StatoilHydro må trekke seg ut av oljesandvirksomhet.

Men hun mener ikke det er dobbeltmoral at hun som finansminister sitter med masse penger i slik virksomhet gjennom Oljefondet.

– Oljefondet er et av verdens største fond og får stor internasjonal anerkjennelse for sine etiske retningslinjer. Vi jobber med klima og miljø på to måter overfor selskaper fondet er inne i: Gjennom eierskapsutøvelse, der Norges Bank har et eget forventningsdokument på klima som stiller miljøkrav til selskapene. Og gjennom Etikkrådets overvåking av enkeltselskaper og eventuelle anbefalinger til Finansdepartementet om å gå ut på grunn av alvorlig miljøskade. Stortinget har vedtatt fremgangsmåten, og jeg kan ikke på eget initiativ pålegge Norges Bank å selge oss ut av enkeltselskaper, sier Halvorsen til Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.