KLIMA

Oljefondet går ut med klimaavtrykk

Ser ingen grunn til hemmelighold.

Presenterte: Her legger sjef for Oljefondet Yngve Slyngstad frem resultatene.
Presenterte: Her legger sjef for Oljefondet Yngve Slyngstad frem resultatene. Bilde: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
5. feb. 2015 - 15:28

 For første gang går oljefondet ut med CO2-fotavtrykket til selskapene det har investert i.

Tallene ble offentliggjort da Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, la fram sin første rapport om ansvarlige investeringer torsdag.

Fondets sjef Yngve Slyngstad sier åpenheten skyldes at man ikke ser noen grunn til å holde opplysningene hemmelig.

– Vi tror det i løpet av relativt få år vil bli forventet av de aller fleste store fond at de går ut med data på dette området, sier han til NTB.

Oljefondets tall viser at selskapene i aksjeporteføljen totalt slapp ut 159 tonn CO2-ekvivalenter per million amerikanske dollar de hadde i omsetning i fjor.

Gir svar

Slyngstad sier fondet i dialogen med selskaper det er investert i, stiller krav om at de måler og så rapporterer sine CO2-fotavtrykk. Deretter kan man komme i gang med konkret klimaarbeid og skape økt oppmerksomhet, mener han.

Gjennom å sammenligne energikildene til to giganter innen kraftproduksjon, nemlig Iberdrola og RWE, gir Slyngstad et konkret eksempel på hva man kan finne ut av et slikt tallmateriale:

– Vi ser veldig tydelig at Iberdrola allerede har tatt de store kostnadene ved å endre sin energisammensetning. De har i dag veldig mye alternativ energi og veldig lite kull. Men for RWE er det helt motsatt, sier han.

– Over tid vil alle trolig måtte gå mot en lavere utslippsintensitet. Da kan vi forvente at RWE vil ha store kostnader fremover på å investere for å endre energisammensetningen sin. Det vil være en kostnad på oss som investorer, og det vil være direkte relevant for prisingen av de to selskapene.

Les også: Norge kan fremdeles kjøpe seg fri fra klimakutt hjemme

Usikkert

Samtidig hefter det store metodeproblemer ved å beregne CO2-fotavtrykk: Er det produsent eller forbruker som skal regnes som forurenser? Og hvordan skal utslipp beregnes?

– Vi har data for seks av ti selskaper, men for de øvrige må vi estimere basert på like selskaper. Det tallet vi kommer med, er et første anslag, gitt alle metodiske svakheter, forklarer Slyngstad.

I sin presentasjon om fondets arbeid med ansvarlige investeringer kom han også inn på hvordan hans mannskap jobber med klimaspørsmål i dialogen med selskapene.

– Vi har skrevet et firesiders dokument som vi gir til selskapers styrer om hva vi forventer av dem. I tillegg har vi de siste fire årene gjort en undersøkelse av hva de rapporterer om.

Les også: Regjeringen vil kutte norske utslipp med 40 prosent

Ut av 114 selskaper

Oljefondet solgte seg i fjor ut av 49 enkeltselskaper på grunn av høy usikkerhet rundt bærekraften i forretningsmodellen. Blant disse var 22 selskaper med virksomhet innen kullutvinning, oljeutvinning fra oljesand, sementproduksjon og kullkraft.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har gradvis utviklet omfanget av risikobaserte nedsalg, både geografisk og tematisk. Totalt har vi solgt oss ut av 114 selskaper i løpet av de siste tre årene, sier Slyngstad.

Han viser til at fondet jobber langs tre linjer for å sikre at investeringene er etiske, ansvarlige og bærekraftige: Standardsetting, eierskap og risikohåndtering.

Oljefondet er nå investert i 9.100 selskaper, har en antatt verdi på 6.500 milliarder kroner og er verdens største statlige fond.

Les også:

Statoil lanserer begrepet «lavkarbon-olje»

Senatet: – Klimaendringene er reelle

Kun 16 av 40 millioner gitt i støtte til grønn transport  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.