POLITIKK

Ola Borten Moe innrømmer å ha brutt habilitetsregler

Kjøpte aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg-Gruppen. Økokrim sier de vil undersøke saken.

Det er en alvorlig og pinlig sak, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).
Det er en alvorlig og pinlig sak, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). Foto: Hanna Johre/NTB
21. juli 2023 - 11:15

– Dette er en alvorlig og pinlig sak. I retrospekt er habilitetsreglementet ikke så vanskelig å forstå, men det er alltid lettere med etterklokskap. Hvordan det var mulig, er vanskelig å svare på, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Borten Moe til NTB.

E24 avslørte fredag at Sp-nestlederen brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo.

Uken før kjøpte Borten Moe aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg-Gruppen. Sistnevnte eier indirekte 25 prosent av Nammo via våpenleverandøren Patria.

Har ikke snakket med Støre

Forsknings- og høyere utdanningsministeren sier han forsto at han hadde brutt habilitetsreglementet tidligere denne uken.

– Det var vel tirsdag jeg forsto det, sier han. Jeg har vært i kontakt Statsministerens kontor, som er orientert, men foreløpig har jeg ikke snakket med Støre personlig, sier Borten Moe.

Borten Moe har snakket med partileder Trygve Slagsvold Vedum om saken, men ønsker ikke å si noe om hvordan Vedum reagerte da han ble orientert.

– Jeg ønsker å fortsette som statsråd, men om jeg har tillit til dette, er opp til andre, sier Borten Moe.

Støre taus om saken

NTB har forsøkt å få kommentarer til saken fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Sp-leder og finansminister Vedum.

De har foreløpig ikke vært tilgjengelige.

E24 skriver at de kontaktet Statsministerens kontor tirsdag, men at de ikke har fått kommentar så langt. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har heller ikke svart.

Økokrim bekrefter overfor E24 at de vil undersøke saken.

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

Borten Moe vil svare på alle spørsmål Økokrim måtte ha, men sier det ikke har vært tilfeller av innsidehandel med aksjer.

– Jeg ikke hatt informasjon som ikke har vært offentlig tilgjengelig på tidspunktene da jeg kjøpte aksjene, sier Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Mens jussprofessor Hans F. Marthinussen ved Universitetet i Bergen sier at han ikke kommer på noe grovere tillitsbrudd i saken og at Borten Moe må etterforskes for innsidehandel, mener Jan Fridthjof Bernt, som er professor emeritus samme sted, at det er altfor tidlig å si om Ola Borten Moe har brutt habilitetsreglene. Han sier det kan handle om en uheldig sak.

– Man er ikke automatisk inhabil fordi man har en aksjepost, det er noe som må vurderes fra sak til sak, sier Bernt.

Alvorlig sak

Reaksjonene på avsløringen har vært sterke. SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken mener at kontroll- og konstitusjonskomiteen må behandle Ola Borten Moes habilitetsbrudd.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Saken hører naturlig hjemme i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Statsministeren og Borten Moe må sørge for at Stortinget og offentligheten får all informasjon i saken, skriver Haltbrekken i en e-post til Aftenposten.

Han mener det er en svært alvorlig sak, og at habilitetsreglene er veldig klare.

– Det er utrolig at Borten Moe har brutt dem, skriver han.

Haltbrekken mener Borten Moe-saken skiller seg fra de andre habilitetssakene ved at dette har med egen økonomisk vinning å gjøre.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at saken framstår som alvorlig. Hun mener Sp-nestlederen burde vite bedre.

– Det burde være elementært at man ikke kan drive med aksjehandel i et selskap og samtidig være med på å behandle saker om det samme selskapet i regjering, kommenterer Listhaug i en e-post til NTB fredag.

Næringspolitisk talsperson for Venstre, Alfred Bjørlo, mener regjeringen Støre viser oppsiktsvekkende mangel på forståelse for habilitetsregelverket.

– Dette er det tredje alvorlige bruddet på habilitetsregelverket fra Støre-regjeringens statsråder på veldig kort tid. Det virker som det er fritt fram for statsrådene til å gjøre hva de vil. Denne ukulturen må ryddes opp i øyeblikkelig, skriver Bjørlo i en kommentar på epost til NTB

Han spør seg også om regjeringsapparatet egentlig har rutiner for å unngå at statsrådene bryter habilitetsregelverket.

– Så drøyt som det kan bli

Flere opposisjonspolitikere mener Ola Borten Moe må trekke seg.

– Borten Moe burde gjøre som Trettebergstuen og søke avskjed, sier MDGs partileder Arild Hermstad til Aftenposten.

Han begrunner det med at det er snakk om alvorlige tillitsbrudd fra statsråden.

– Denne regjeringen har et omdømmeproblem med sammenblanding mellom private og politiske interesser. Derfor er det helt ødeleggende for tilliten om Borten Moe fortsetter, sier han.

Et enormt tillitsbrudd, sier Dag-Inge Ulstein (KrF) om Borten Moes brudd på regjeringens habilitetsregler. Også han mener statsråden må gå.

– At et regjeringsmedlem spekulerer i våpenaksjer midt i en krig, er så drøyt som det kan bli, sier første nestleder i KrF og tidligere utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Nettavisen.

Han mer enn antyder at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må bytte ut forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) etter innrømmelser om brudd på regjeringens habilitetsregler etter aksjekjøp. Om Borten Moe fratrer som statsråd, må en etterfølger utnevnes av Kongen i statsråd.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil sikre rekordbevilgninger til Forsvaret i den nye langtidsplanen. Her sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Les også

Varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.