KRAFT

Obama: Ingen energifrelser

FÅR ANSVARET: Forandringens talerør til tross - også Barack Obama vil videreføre USAs tradisjon for å søke kontroll over energileveransene.
FÅR ANSVARET: Forandringens talerør til tross - også Barack Obama vil videreføre USAs tradisjon for å søke kontroll over energileveransene. Bilde: Jae C. Hong
Leif Hamnes
14. nov. 2008 - 10:22

USAs nyvalgte president Barack Obama er ingen venn av verken atomkraft eller oljeutvinning langs USAs kyster.

Landet er tynget av krisetider og nasjonalgjeld – og et sentralt mål er samtidig å gjøre seg uavhengig at utenlandsk olje. Da blir det tungt for den kommende presidenten å bli global energiredningsmann, tror oljeanalytiker Hans Henrik Ramm.

Les også:

– Obama følger det tradisjonelle amerikanske kravet til «security of supply» – at man på død og liv må ha kontroll over oljekildene. Det, og andre kostbare valgløfter, vil prege resten av energipolitikken hans, sier Ramm til Teknisk Ukeblad.

oljeanalytiker Hans Henrik Ramm
oljeanalytiker Hans Henrik Ramm

Grønn skepsis

Det amerikanske valgresultatet har fått såkalte greentech-selskaper i Norge og verden for øvrig til å juble over en forventet opptur.

Oljeselskapene sies derimot å skjelve i buksene over nådeløse skatte- og miljøavgifter.

Virkeligheten blir langt mer pragmatisk, tror Ramm. Han er særlig skeptisk til de varslede statlige gigantinvesteringene til framtidens energi.

– Jeg er skeptisk til om pengene i det hele tatt finnes, og hvor mye han får ut av det. Vi skal huske et par tradisjonelle problemer ved fornybar energi: Kostnadene og behovet for arbeidskraft øker sterkt ved oppskalering, og det er arealkrevende, sier Ramm.

Les også: - Forstår teknologiens betydning

Frykter grønn boble

Han tror ikke Obamas gigantiske subsidieringsprogram blir gjennomført.

– Selektiv subsidiering i tillegg til karbonprising kan gi oss en ny bobleøkonomi, selv om det virker langt unna i dag. I EU er fokuset på kostnadseffektivitet, og jeg tror ikke slike gigantprogrammer vil bli gjennomført i USA heller, sier Ramm.

Obama burde nøyd seg med karbonprisingen, mener han.

– Alle utslipp bør møte samme pris. Setter du den bare høyt nok, blir det utvikling på like vilkår, sier Ramm.

Torleif Ahlsand, partner i investeringsselskapet Northzone Ventures.
Torleif Ahlsand, partner i investeringsselskapet Northzone Ventures.

Optimisme

Partner i investeringsselskapet Nortzone Ventures, Torleif Ahlsand, tror heller ikke på rendyrket statlig subsidiering under Obama.

Northzone spesialiserer seg på fornybare teknologier.

– Jeg tror pengene eventuelt fordeles som insentiver. Samtidig trenger umodne teknologier offentlig støtte i fasen før lønnsomhet er etablert. I dag er vind blitt lønnsomt, sol er langt på vei, mens sektoren ellers behøver støtte, sier Ahlsand.

Les også: - Obama gir tro på framtiden

Tror du at Obama vil bety noe for verdens energipolitikk? Skriv i kommentarfeltet under!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.