ENERGI

Ny rapport: Elektrifisering av oljefelt tapper regionen for kraft

Elektrifiseringen av Johan Sverdrup-feltet bidrar til kraftmangel på sørvestlandet.

I 2018 ble Johan Sverdrup-feltet elektrifisert.
I 2018 ble Johan Sverdrup-feltet elektrifisert. Foto: Eirik Helland Urke
22. aug. 2023 - 08:07

Elektrifiseringen av Johan Sverdrup har ført til kraftmangel på Sørvestlandet. Det hindrer nye, grønne industrier og presser opp strømprisene, konkluderer en ny rapport.

Rapporten er laget av Invest Sunnhordaland, som er et samarbeid mellom flere kommuner som ønsker å legge til rette for industriutvikling, skriver NRK.no.

Kraftnettet i regionen er fullt belastet og har liten kapasitet. Det gjør at regionen opererer med de aller høyeste strømprisene for tiden, skriver avisen.

Svært uheldig

Johan Sverdrup er det tredje største feltet på norsk sokkel. Tidligere produserte feltet sin egen strøm fra gassen de pumpet opp fra Nordsjøen, men siden 2018 har det blitt drevet av strøm fra land. 

Feltet krever omkring 300 MW fra sentralnettet i Tysvær i Rogaland. 

«I en tid med svært store kraftunderskudd på land er det svært uheldig at mye kraft fra land blir brukt til en næring som kunne vært drevet av egenprodusert kraft offshore, enten med gass eller havvind», står det i rapporten. 

Bekymringer for Melkøya

Det er kort tid siden det ble klart at også Melkøya utenfor Hammerfest skal elektrifiseres

Elektrifiseringen vil redusere CO2-utslippene fra anlegget med om lag 90 prosent, rundt 850.000 tonn årlig.

Men også her fører elektrifiseringen til bekymring, siden det vil legge beslag på mye av den tilgjengelige kraften i området og fordi det vil måtte bygges en ny kraftlinje gjennom reinbeiteområder.

Sokkeldirektoratet anslår at det fortsatt finnes mer enn 20 milliarder fat olje og gass som ikke er funnet ennå på sokkelen. Til sammenligning inneholder det tredje største feltet i Norge, Johan Sverdrup, omrking 2,7 milliarder fat olje og gass.
Les også

Nye beregninger: Norsk sokkel har over 20 milliarder uoppdaget fat med olje og gass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.