Googles nye «Enheter og aktivetet» gir deg en oversikt over hvilke enheter som har tilgang til Google-kontoen din, og når de sist var aktive. (Bilde: Skjermdump)

GOOGLE ENHETER OG AKTIVITET

Ny Google-funksjon viser hvilke enheter som har tilgang til kontoen din

Få oversikt over mistenkelig Google-aktivitet.

Googles tjenester brukes av svært mange av oss, for eksempel Maps, Gmail, eller Android.

For å utnytte tjenestene trenger du å logge inn, og etterhvert har du kanskje logget inn flere steder.

Det åpner for at andre kan få tilgang til kontoen din dersom du ikke har logget ut et sted.

Les også: Slik fungerer Googles «hjerne-software»

Aktivitetslogg for Google-kontoen

Google har nå lansert en funksjon kalt «Enheter og aktivitet», som gir deg oversikten over alle steder du er logget inn og har vært aktiv de siste 28 dagene.

Mulighetene er i seg selv ikke nye, ettersom de har vært tilgjengelige for bedriftsbrukere. Nå er de imidlertid samlet i ett dashboard, og gjort tilgjengelige for alle Google-brukere.

Enheter og aktivitet lister opp alle enheter som har full tilgang til Google-kontoen, og når de sist var i kontakt med en Google-tjeneste.

Dersom du for eksempel mister en av enhetene, la oss si mobiltelefonen din, kan du fjerne kontotilgangen. Dette kan også være nyttig dersom du har logget inn fra en annens PC, og er usikker på om du har glemt å logge deg ut igjen.

Gjør du ikke det risikerer du for eksempel at noen får tilgang til e-postkontoen din.

Siden enhetene listes opp etter når de sist var i bruk, er det lett å få øye på mistenkelig aktivitet.

Posisjon loggføres også, men disse baserer seg på IP-adresser. Det er ikke en spesielt nøyaktig posisjoneringsmetode, spesielt ikke for mobile enheter. De fleste oppføringene viser bare at påloggingen fant sted i Norge.

De oppføringene som angir en posisjon forteller oss at påloggingen skjedde i Oslo, selv om ingen av påloggingene er gjort fra Oslo. Det skyldes at IP-adressen tilhører en mobiloperatør.

Skulle du oppdage at pålogging har skjedd fra et annet land kan det imidlertid være grunn til å bli mistenksom.

Les også: Apple dropper gratis-tasten i App Store

Mac og Windows kan ikke slettes

Det er ikke mulig å fjerne tilgangen til alle enhetene. Du får ikke dette valget for Windows-enheter, verken PC eller mobil, eller Mac OS. Alternativet er å endre passord for Google-kontoen din.

Du kan imidlertid fjerne tilgang fra iOS- og Android-enheter.

Om du fjerner tilgang til en enhet, vil denne logges ut av Google-kontoen din.
Om du fjerner tilgang til en enhet, vil denne logges ut av Google-kontoen din. Skjermdump
Det er fortsatt en god idé å fjernslette telefon eller nettbrett som kommer på avveie. For Android-enheter benytter du Android Device Manager, iOS-eiere benytter Finn iPhone, men Windows Phone-enheter kan fjernslettes via Min Windows Phone.

Om du er opptatt av sikkerhet er det også lurt å aktivere totrinnsbekreftelse på kontoene dine.

Det sørger for at nye innlogginger må bekreftes med engangskode via en app eller SMS. Dermed blir det mye vanskeligere for uvedkommede å logge seg inn på kontoen din.

Les også:

Slik bruker du Continuity på iPhone, iPad og Mac

Nokia-nettbrett først med den nye USB-pluggen

Apple løser iMessage-floke