KRAFT

NVE vil unngå at nettselskaper kjøper dyrt fra «seg selv»

Kan gi deg lavere nettleie.

NVE foreslår å innføre et krav om at nettselskapenes kjøp fra andre selskap i samme konsern skal baseres på konkurranse.
NVE foreslår å innføre et krav om at nettselskapenes kjøp fra andre selskap i samme konsern skal baseres på konkurranse. Bilde: Stein Jarle Olsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. juli 2014 - 10:41

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) foreslår å innføre et generelt krav om at nettselskapenes kjøp fra andre selskap i samme konsern skal baseres på konkurranse.

Målet er å forhindre at nettselskapene kjøper overprisede varer og tjenester fra søsterselskap.

– Bygging og drift av kraftnett er monopolvirksomhet som er finansiert av brukerne. Vi foreslår å innføre krav om konkurranse på konserninterne kjøp for å forhindre at nettselskapenes kunder betaler høyere nettleie enn nødvendig, sier avdelingsdirektør Ove Flataker i NVE i en pressemelding.

Uten konkurranse på konserninterne anskaffelser kan konsernet øke sin fortjeneste gjennom å sette høye priser på varer og tjenester som selges til eget nettselskap.

Hvis nettselskapene kjøper overprisede varer og tjenester fra tilknyttede søsterforetak, vil nettselskapenes tillatte inntekt øke fordi NVE setter inntektsrammen delvis basert på selskapets kostnader.

Les også: Shell krever 659 millioner for strømutkobling på Nyhamna

Høyre nettleie

Høyere kostnader i nettselskapene medfører at nettselskapenes kunder må betale høyere nettleie.

– Det er viktig å sørge for at det ikke foregår overprising når nettselskapet kjøper fra annen virksomhet i samme konsern. Vi mener dette sikres best ved at det er konkurranse på anskaffelsene. Forslaget til forskriftsendringer som nå sendes på høring, legger til rette for likebehandling av alle leverandører uavhengig av selskapsmessig tilknytning, og kan bidra til nye markedsmuligheter for uavhengige leverandører, sier Flataker.

Seksjonssjef Tore Langset i NVE svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om det foregår mye kryssubsidiering i kraftbransjen.

– Vi har ingen oversikt over om det foregår mye eller lite, så det vet vi ikke. Det vi gjør nå er å redusere muligheten for å gjøre det. Men vi har ikke dokumentert at det foregår kryssubsidiering. 

Men dere må vel ha en mistanke, siden dere går til det skrittet å foreslå endring i regelverket?

– Det finnes et økonomiske insentiver til å drive kryssubsidiering, og det er det vi forsøker å gjøre noe med, sier Langset.

Les også: Tyske forskere: Batterier til solcellestrøm kan være livsfarlige

– Mangler markedsadgang

Direktør for næringspolitikk i bransjeorganisasjonen Norsk Teknologi,  Tore Strandskog, gir full støtte til NVEs forslag til endringer.

– Vi og våre lokalforeninger har de siste årene fått henvendelser fra medlemmer som opplever manglende, og til dels asymmetrisk, markedsadgang til installasjonsoppdrag innen energinettmarkedet, sier han til Teknisk Ukeblad.

I mai i fjor kom organisasjonen med en rekke forslag for å hindre kryssubsidiering.

– Vi opplever det NVE nå foreslår møter viktige deler av våre innspill. Vi er, etter en skumlesing av forslaget, svært positive til de skisserte endringene, sier han.

Ekspertgruppen ledet av Eivind Reiten foreslo i vår å splitte opp alle kraftselskaper gjennom et selskapsmessig og funksjonelt skille mellom nettvirksomhet og annen virksomhet, nettopp for å hindre kryssubsidiering. Strandskog er enig i Reitens forslag.

Informasjonssjef Aslak Øverås i bransjeorganisasjonen Energi Norge kommenterer NVEs forslag slik:

«Vi har ingen indikasjoner på at det foregår kryssubsidiering i dag. Men alle forslag som kan bidra til å fjerne tvil om dette, vil vi studere nøye sammen med medlemmene våre og gi innspill på til høsten».

Les også:

«Skitten strøm» stopper tysk havvindpark

Bistanden til ren energi hjelper ikke de fattige  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.