KARRIERE

NHO: Lønnsoppgjøret må ikke svekke konkurransekraften

Det er viktig at årets lønnsoppgjør ikke svekker norsk konkurransekraft, mener NHO-direktør Ole Erik Almlid.

– Vi må ikke svekke norsk næringsliv i den vanskelige tiden vi står oppe i nå. Det er bransjer som er rammet veldig hardt, og det ligger en stor usikkerhet framfor oss, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. Prognosene tilsier at du går ned i reallønn i år.
– Vi må ikke svekke norsk næringsliv i den vanskelige tiden vi står oppe i nå. Det er bransjer som er rammet veldig hardt, og det ligger en stor usikkerhet framfor oss, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. Prognosene tilsier at du går ned i reallønn i år. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen/NHO
8. feb. 2021 - 18:43

– Vi må ikke svekke norsk næringsliv i den vanskelige tiden vi står oppe i nå. Det er bransjer som er rammet veldig hardt, og det ligger en stor usikkerhet framfor oss, sier Almlid.

Sammen med blant andre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen møtte han mandag i regjeringens kontaktutvalg for partene i arbeidslivet, der også statsminister Erna Solberg (H) og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) deltok.

– Lojal mot frontfaget

Kontaktutvalgets vårlige møte finner som regel sted etter at Teknisk beregningsutvalg (TBU) har kommet med sine beregninger av tallgrunnlaget partene bruker i lønnsforhandlingene.

Disse tallene brukes av partene for å klargjøre sine posisjoner i forkant av lønnsoppgjøret, som starter i midten av april. I år er imidlertid TBU-tallene forsinket, og verken Almlid eller Gabrielsen ville mandag gi noen detaljer om hvordan de vil stille seg.

– Men det er veldig viktig at man følger frontfagsmodellen og er lojal mot frontfaget, slik at man ikke får en ulik lønnsutvikling, framholder Almlid.

– Slått skjevt ut

TBUs anslag er ventet mandag neste uke, og tirsdag skal LOs representantskap ta stilling til hvilke krav som blir stilt i lønnsoppgjøret, opplyser Gabrielsen.

– Denne krisen, som både er en helsekrise og en ledighetskrise, har slått veldig skjevt ut når det gjelder hvilke grupper som rammes, påpeker LO-lederen.

I fjorårets lønnsoppgjør ble partene enige om en ramme på 1,7 prosent.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, det skal bare forhandles om lønn. I statsbudsjettet for 2021 har Finansdepartementet beregnet en reallønnsnedgang på 1,3 prosent.

– Rom for vekst

Trass snart et år med pandemi og nedstenginger, forventer leder i Akademikerne Kari Sollien at årets lønnsoppgjør blir et reelt oppgjør.

– Vi skal ha et ansvarlig lønnsoppgjør. Samtidig er det rom for lokal fleksibilitet og reallønnsvekst i år, sier hun.

For en knapp måned siden ble det fullstendig kaos da det kom store mengder snø på Østlandet. Nå er det duket for mer snø, men ikke av samme omfang. Utfordringer kan det likevel fort bli.
Les også

Kan bli snøkaos igjen – kollektivselskapet i Oslo lover at de er forberedt denne gangen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.