OLJE OG GASS

Nå skal de oppdage gass trådløst på Statfjord A

Blir det foreløpig største trådløse gassdeteksjonssystemet på norsk sokkel.

3. nov. 2014 - 13:49

Da støvet hadde lagt seg etter Macondo-ulykken i 2010, fant man ut at den utløsende faktoren var en gasseksplosjon som fulgte en gasslekkasje fra brønnen.

Ulykken har satt søkelyset på gasslekkasjer, for jo tidligere man kan klarer å snappe opp slike lekkasjer, desto mer tid får man til å forebygge.

Trådløs deteksjon

Et av selskapene som mener å ha en løsning på plass for tidlig deteksjon er lille Origo Solutions. De nye gassdetektorene er helnorske og er designet og utviklet av Gas Secure. I tillegg har Statoil og Conoco Phillips vært med å finansiere utviklingen.

Selskapet har i tre år reist land og strand rundt i Norge, fra Hammerfest i nord til Stavanger i sør, til operatører og leverandører for å promotere at de har en løsning som kan detektere gasslekkasjer på plattformer trådløst.

Nå er den forløsende kontrakten endelig på plass.

Statoil har bestilt deteksjonssystemet til Statfjord A, og i løpet av året og neste år skal 73 detektorer settes opp på plattformen. Systemet skal være operativt fra juni neste år.

Les også:Over halvparten av gasslekkasjene på norsk sokkel skyldes menneskelig svikt

Det er denne typen trådløse gassdetektorer som skal installeres på Statfjord A de nærmeste månedene. Systemet skal være i gang juni 2015.
Det er denne typen trådløse gassdetektorer som skal installeres på Statfjord A de nærmeste månedene. Systemet skal være i gang juni 2015.

Store besparelser

Prosjektet blir det største fullintegrerte trådløse gassdeteksjonssystemet på norsk sokkel.

Pengesekkene man sparer kan også bli store.

– Med de kostnadsutfordringene som er i bransjen, er man nødt til tenke nytt. Det er bra for oss. Trådløs gassdeteksjon kan spare mellom 40 og 60 prosent av kostandene for tradisjonell deteksjon på oljeplattformer, sier daglig leder for deteksjon Ådne Baer-Olsen i Origo Solutions til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette står i veien for gassrør til Barentshavet

Ingen kabling

Grunnen til de store besparelsene er at man slipper kabling, noe som er tidkrevende og komplisert arbeid.

Man slipper blant annet kabelgater, koblingsbokser, barrierer og krysskoblinger, og kan gjøre installasjonen på kortere tid.

– Mange har sittet på benken når vi har presentert dette og følt at de ikke har trengt å tenke på det fordi det har gått så bra i bransjen. Mens Gas Secure har levert store systemer til andre regioner, har Norge hengt litt etter. Men nå har det løsnet, og vi får nå bestillinger fra flere landanlegg langs kysten i Norge, avslører Baer-Olsen.

Enorm milepæl

Nå gleder han seg til fortsettelsen.

– Dette er en enorm milepæl og gi oss en helt annen mulighet til å gjennomføre prosjekt neste år. Vi har ventet på det så lenge, og dette kan bli en revolusjon i markedet, tror han.

Les også:

På disse plattformene fyrer de minst for måkene

Se gasskjøleren bli senket i havna i Holmestrand

Verdens første flytende LNG-anlegg skal ikke trenge vedlikehold på 25 år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.