BYGG

Nå er verdens første fullskala 3D-printede bru i bruk

Etter 15 års planlegging.

Brua i Madrid, Spania, er verdens første fullskala 3D-printede bru.
Brua i Madrid, Spania, er verdens første fullskala 3D-printede bru. Bilde: The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)
24. des. 2016 - 15:21

14. desember ble verdens første fullskala 3D-printede bru tatt i bruk. 

Brua, som går over en liten elv i Castilla La Mancha Park i Madrid, Spania, er en 12 meter lang og 1,75 meter bred gangbru i betong. 

En milæpel for ingeniører

Brua er, ifølge nettstedet 3ders.org en milepæl for sivilingeniører verden over. 

Den er designet av arkitekter ved Institute for advanced arcitecture of Catalonia (Iaac) i Barcelona og prosjektert av det spanske ingeniørselskapet Acciona. 

Ifølge arkitektselskapet er brua en sammensetning av de siste 15 år med arbeid knyttet til bruken av 3D-print i arkitektur. 

Brua, som befinner seg i en park i Madrid, er 12 meter lang og 1,75 meter bred. <i>Foto: The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)</i>
Brua, som befinner seg i en park i Madrid, er 12 meter lang og 1,75 meter bred. Foto: The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)

Slipper støpeform

Brua består av åtte ferdigprintede deler som alle er laget med en konstruksjon som skal minne om naturen i parkområdet rundt brua. 

3D-brua skal, ifølge nettstedet, være svært miljøvennlig sammenliknet med konvensjonelle betongbruer, siden det ikke er behov for noen støpeformer i byggeprosessen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På denne måten er mengden betong brukt til produksjonen mindre enn ved konvensjonelle betongbruer. 

Til alle formål

Det er ikke bare i samferdselssektoren bruken av 3D stadig utvikles. 

I løpet av de siste årene er både biler, flydeler, turbinblader og hele bygg printet ut. 

I Amsterdam jobber blant annet et arkitektteam med å bygge en hel rekke med kanalhus ved hjelp av 3D-print, og i Dubai jobbes det med printingen av verdens første 3D-printede kontorbygg. 

Målet er at produksjonsmetoden skal føre til en industrialisering av flere sektorer, og spare både tid og penger på sikt. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.