INDUSTRI

Nå er Hydro-avtalene om erstatning for Alunorte-utslippet klare

Må betale store summer til lokalsamfunnet - fortsatt produksjonskutt.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg holdt i mars pressekonferanse og forklarte hva som hadde skjedd ved Alunorte etter det kraftige regnværet.
Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg holdt i mars pressekonferanse og forklarte hva som hadde skjedd ved Alunorte etter det kraftige regnværet. Tore Stensvold
6. sep. 2018 - 09:00
Fra pressekonferansen i mars: Miljøsjef Giuliana Silvana Larice med satellittbilde av Alunorte-anlegget og hvor det ble sluppet ut overflatevann i Canal Velho, som renner ut i elva Pará. <i>Foto:  Tore Stensvold</i>
Fra pressekonferansen i mars: Miljøsjef Giuliana Silvana Larice med satellittbilde av Alunorte-anlegget og hvor det ble sluppet ut overflatevann i Canal Velho, som renner ut i elva Pará. Foto:  Tore Stensvold
Alunorte, der Hydro eier 92,1 prosent av aksjene, har godtatt bøter på 65 millioner kroner i en avtale med myndighetene.
 
I tillegg skal Alunorte investere flere hundre millioner kroner i tekniske tiltak og bærekrafts- og sosiale prosjekter i lokalsamfunnet rundt Alunorte i Brasil.
 

Til tross for avtalene, har ikke Hydro fått klarsignal til å gjenoppta full produksjon.

Ukjent forurensningskilde

Alunorte er verdenes største alumina-produsent og forsyner både Hydros egne aluminiumsfabrikker og eksterne kunder med råstoffet. 

Siden mars har Alunorte vært pålagt 50 prosent produksjonskutt etter ulovlig utslipp av ubehandlet overvann. Utslippene skjedde i forbindelse med kraftig regn og oversvømmelser i februar.
 

Hydro innrømmer at overvann ble sluppet uten tillatelse i en lokal elv, men mener å ha dokumentert at utslippene ikke har skadet drikkevann og lokalmiljøet.

Alunorte samler alt overflatevann og kjører det gjennom et renseanlegg. Under det kraftige regnværet og etterfølgende flom, klarte ikke rensenlegget å ta unna vannet. En del av overflatevannet ble derfor sluppet ut i en kanal som ender i elven Pará.
 
Hydro mener å ha påvist at drikkevannet som ble forurenset, inneholdt stoffer som ikke inngår i alumina-prosessen. 
 
Hele Alunorte-anlegget får en rustrød farge fra bauksitten. Bilde: João Ramid/Hydro

Målinger fra en av småelvene i Barcarena foretatt av Evandro Chagas-Instituttet (IEC) fra Belém, har vist for store mengder nitrat, fosfor og aluminium samt en pH-verdi over 9.

Drikekvannskilden er imidlertid ovenfor Alunorte-fabrikken. Det er ikke redegjort for hvordan utslipp gjort nedenfor vanninntaket kan påvirke drikkevannet.

Det er bare bauksitt, kaustisk soda og vann som er innsatsfaktorer i anlegget. Kontroll på pH er det viktigste for utslipp. Kravet er pH 9, samme som såpen vi vasker hendene med. pH 7 er nøytral.

Vannbehandlingsanlegget på Alunorte renser alt vannet fra produksjon samt overflatevann og regnvann som dreneres fra de to deponiene DRS1 og DRS2. 

Hydro har vedtatt en investering på 500 millioner kroner (om lag 200 mill. BRL) i raffineriets vannbehandlingssystem. Det vil øke rensekapasiteten med 50 prosent og bassengkapasiteten i vannrenseanlegget med 150 prosent.

Samtidig er det satt i gang et prosjekt som vil gjennomgå og vurdere en forbedring av vannrenseanlegget ved Alunorte som en proaktiv respons på eventuelle framtidige klimaendringer

 

Skritt på veien

Halveringen av produksjonen ved Alunorte har også rammet  Hydros bauksitt-produksjon i Paragominas og aluminiumsverket Albras.
 
Hydro skriver i en pressemelding at selskapet har undertegnet to avtaler som er milepæler for å komme nærmere en tillatelse til å starte opp normal produksjon igjen.
 

Avtalene omfatter en teknisk avtale signert av Alunorte - Alumina do Norte do Brasil S.A, Norsk Hydro do Brasil Ltda., Ministério Público Federal (MPF), Pará Ministério Público (MPPA) og delstatsregjeringen i Pará, representert ved det regionale miljødirektoratet SEMAS, samt en sosial avtale undertegnet av Alunorte - Alumina do Norte do Brasil S.A og delstatsregjeringen i Pará.

Tiltak og bøter

Hydros produksjonsanlegg for alumiiumoksid, Alunrote, i Brasil. Prosessingeniør Elke Samanta fra Alunorte og Inger Sethov fra Hydro i Norge (t.v.). <i>Bilde:  Halvor Molland/Hydro</i>
Hydros produksjonsanlegg for alumiiumoksid, Alunrote, i Brasil. Prosessingeniør Elke Samanta fra Alunorte og Inger Sethov fra Hydro i Norge (t.v.). Bilde:  Halvor Molland/Hydro

Den tekniske avtalen inneholder en rekke initiativer, deriblant flere studier, som vil følges opp av en komité med deltakelse fra lokalsamfunnet.

Alunorte anslår at investeringene og kostnadene knyttet til den tekniske avtalen utgjør 60 millioner brasilianske real, drøyt 120 millioner kroner.

I tillegg skal Alunorte betale snaut 135 millioner kroner for matkuponger til familier som bor i området omkring elven Murucupi.

Bøtene Alunorte skal betale, er fastsatt til 33 millioner real, drøyt 65 millioner kroner.

Sosiale investeringer

Den sosiale avtalen slår fast at Alunorte skal investere mer enn 300 millioner kroner i prosjekter som støtter bærekraftig utvikling i definerte lokalsamfunn nær Alunorte, heter det i pressemeldingen.

Planen er å investere i boliger og urban infrastruktur.

Bakgrunn

16. og 17. februar ble byen Barcarena, der aluminaraffineriet Alunorte ligger, rammet av et kraftig regnvær som også fortsatte i dagene etterpå. Regnet førte til oversvømmelser i regionen.

Interne og eksterne undersøkelser bekrefter at det ikke har vært overløp fra bauksittrestdeponiene eller farlige utslipp i forbindelse med det kraftige regnværet i februar.

Alunorte har produsert med 50 prosent kapasitet siden 1. mars, etter pålegg fra SEMAS og rettssystemet. Følgelig har også bauksittgruven Paragominas og aluminiumverket Albras redusert sin produksjon med 50 prosent.

Alunorte er verdens største aluminaraffineri. Det har rundt 2.000 egne ansatte og en beregnet kapasitet på 6,3 millioner tonn i året. Hydro eier 92,1 prosent i Alunorte.

Pengene kommer i tillegg til de 200 millioner kronene Alunorte allerede har kunngjort at de vil investere i lokalsamfunnet gjennom et annet prosjekt.

Ved å undertegne avtalene bekrefter Alunorte sin intensjon om å bidra til en bærekraftig utvikling i Barcarena gjennom engasjement og samarbeid med lokalsamfunn, myndigheter og universiteter.

– Arbeidet vi gjør i lokalsamfunnene er styrket gjennom dialog og åpenhet. Vi er opptatt av å bidra positivt til det samfunnet vi er en del av, og være en partner for lokal utvikling, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina.

Permitterte ansatte

Bakgrunnen for konflikten er et kraftig regnskyll som i februar førte til oversvømmelser i området der aluminaraffineriet Alunorte ligger.

 Brasilianske myndigheter mener Alunorte forurenset drikkevannet. I pressemeldingen skriver Hydro imidlertid at «interne og eksterne undersøkelser bekrefter at det ikke har vært overløp fra bauksittrestdeponiene eller farlige utslipp i forbindelse med det kraftige regnværet».

Både Alunorte og Paragominas har avviklet kollektiv ferie for om lag 1.000 ansatte for å sikre jobber og dempe effekten av det reduserte aktivitetsnivået. I juli besluttet Paragominas å foreta en midlertidig suspendering av arbeidskontrakt for 80 ansatte, og avsluttet kontrakten for 175 innleide.

 

Satellittbilde av området rundt vannrenseanlegget og fargekoder som viser navn på kanalene som fører overflatevann og renset vann ut til elven Pará. Elva er dobbelt så bred som Sognefjorden. <i>Foto:  Google/Hydro</i>
Satellittbilde av området rundt vannrenseanlegget og fargekoder som viser navn på kanalene som fører overflatevann og renset vann ut til elven Pará. Elva er dobbelt så bred som Sognefjorden. Foto:  Google/Hydro
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.