KARRIEREARBEIDSLIV

Nå blir det film av livet til "den gale vitenskapsmannen"

Nikola Tesla.

Nikola Tesla i laboratoriet i Colorado Springs, desember 1899. Bildet er dobbeleksponert - de elektriske strålene er tatt i et mørkt rom, mens Tesla og rommet er eksponert i etterkant.
Nikola Tesla i laboratoriet i Colorado Springs, desember 1899. Bildet er dobbeleksponert - de elektriske strålene er tatt i et mørkt rom, mens Tesla og rommet er eksponert i etterkant. Bilde: Dickenson V. Alley/Wikimedia Commons
23. juli 2013 - 18:30

Video: På verdensutstillingen i Chicago i 1893 ble for første gang en egen bygning viet til elektriske utstillinger. Det var en historisk hendelse da Tesla og George Westinghouse introduserte de besøkende til vekselstrøm, som ble brukt til belysning av utstillingen. Utstillingen viste blant annet Teslas lysrør og enkelnoderør. Tesla forklarte i tillegg prinsippene for roterende magnetfelt og induksjonsmotorer ved å demonstrere hvordan et egg av kobber kunne stå på enden ved hjelp av en innretning han konstruerte, kjent som «Columbusegget»

Filmen skal hete The Mad Scientist og fortelle om livet til ingeniøren og fysikeren.

Filmen skal følge livet hans fra han kom til New York i 1884 til hans siste dager på hotellet New Yorker, hvor han døde i ensomhet og fattigdom.  

Tesla var 86 år gammel da han døde. I løpet av livet sitt oppfant eller bidro han til  kraftoverføring via vekselstrøm, kraftoverføring via høyspent, trådløs teknologi og røntgen, laser og radio.

Tok aldri graden

Tesla studerte både i Beograd og Praha, men fullførte aldri sine studier. Han startet karrieren sin i et telegrafselskap og ble sjefselektriker. Han laget også det første telefonsystemet i Ungarn.

Senere flyttet han til Paris hvor han jobbet for Continental Edison Company, som var selskapet til den amerikanske oppfinneren og forretningsmannen Thomas Edison.

Les også: Her er Tesla-gründerens nye og ville visjon

Nikola Tesla i laboratoriet i Colorado Springs, desember 1899. Bildet er dobbeleksponert - de elektriske strålene er tatt i et mørkt rom, mens Tesla og rommet er eksponert i etterkant.
Nikola Tesla i laboratoriet i Colorado Springs, desember 1899. Bildet er dobbeleksponert - de elektriske strålene er tatt i et mørkt rom, mens Tesla og rommet er eksponert i etterkant.

Flyttet til New York

Etter Paris flyttet han til New York og ble Edisons assistent. Han fikk patent for den første fungerende elektriske induksjonsmotoren, som brukes til i dag i industrien. Senere sa han opp jobben hos Edison og startet i 1886 sitt eget selskap Tesla Electric & Manufacturing.

Filmen skal skildre Teslas uenigheter med Thomas Edison og investoren JP Morgan, hans vennskap med forfatteren Mark Twain og George Westinghouse.

Regissøren Michael Anton har valgt den tyskfødte serbiske skuespilleren Branko Tomovic til hovedrollen.

Tesla var en kjent skikkelse i New York, deltok ofte i festarrangementer og brukte kjole og hvitt også i laboratoriet sitt. Han brukte å underholde gjester med forskningseksperimenter som involverte elektriske ladninger.

Les også: Her får elbilen strøm fra veien

Burde fått Nobelprisen

Tesla har aldri fått Nobelprisen. Guglielmo Marconi regnes som oppfinneren av radio, noe han fikk Nobelprisen for i 1909.

I 1893 holdt Tesla et foredrag som handlet om grunnlaget for radioteknologien. Noen år etter Teslas død slo Høyesterett i USA fast at det var Tesla som fortjente æren for å ha funnet opp radioen.

Tesla Motors er oppkalt etter Nikola Tesla, som blant annet oppfant induksjonsmotoren. 

Tesla Motors har videreutviklet Teslas induksjonsmotor, slik at motoren til Roadster-en får plass i  en ryggsekk.

Les også:

Slik vil de lagre energi på havbunnen

Her gjør de verdensledende forskning

Disse oppfinnerne går på høygir  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.