GRATISPROGRAMMER

Mozilla Firefox - Internett-utfordreren

Stein Jarle Olsen
30. jan. 2008 - 14:23

Mozilla Firefox er en av disse, i likhet med norskutviklede Opera Browser, og har på få år klart å tilegne seg nesten 30 % markedsandel. I Norge bruker nesten 20 % Firefox.



Utvid selv

Firefox er kjent for å være langt sikrere i bruk enn Internet Explorer, ved at det ikke finnes nært like mange sikkerhetshull og liknende. I tillegg er mulighetene for selv å skreddersy Internett-opplevelsen mye større i Firefox, ved at du kan laste ned ulike såkalte utvidelser (extensions).



Blant disse utvidelsene finnes blant annet en adblock-funksjon som hjelper deg å minimere all reklamen som i disse dager florerer på nettet, ulike RSS-lesere, en integrert funksjon for nedlasting av videoer fra for eksempel Youtube og masse annet. Og antall brukergenererte utvidelser øker stadig, slik at du ofte vil kunne finne nye og nyttige utvidelser som passer nettopp ditt bruk.



Stavekontroll

Om du sliter med stavingen, finnes det også gratis nedlastbare stavekontroller til Firefox på en hel haug av språk. Funksjonen som lar deg søke i Google direkte fra nettleseren fantes også i Firefox lenge før Microsoft snappet opp idéen og implementerte den i Explorer.



Det samme gjorde den fanebaserte nettsidevisningen som Firefox-brukere for lengst er avhengige av. En tredje nyttig funksjon er at om nettleseren krasjer eller henger seg, husker Firefox hvilke sider du hadde åpne, og du kan velge å gå tilbake til dem når du igjen åpner programmet.



Blant de få ulempene er kanskje at Firefox bruker noe lenger tid enn Explorer på å starte, i tillegg til at bildevisningen på nett er marginalt treigere. Til gjengjeld slipper man den slitsomme Windows-valideringen som oppstår hver gang man skal oppgradere Internet Explorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.