KARRIERE

Mobbesak ryster universitet

Mari Hult
5. juni 2009 - 07:34
Vis mer

STAVANGER: I løpet av det siste halvåret har dekan Per Arne Bjørkum ved UiS følt seg mobbet av Universitetsledelsen.

Saken ble meldt inn til hovedverneombudet, sammen med et støttende notat fra instituttlederne på fakultetet.

Spesielt oppstod det gnisninger mellom Bjørkum og universitetsdirektør Per Ramvi etter at Bjørkum uttalte til pressen at han var kritisk til prosessen rundt etableringen av Cense, et forskningssenter for bærekraftig energi ved universitetet.



– Enstemmig styrevedtak

14. mai ble varslingssaken tatt opp på et styremøte ved UiS, der. Prorektor Egil Gabrielsen ledet møtet, og ser nå frem til å bli ferdig med saken.

– Vi har jo nå et enstemmig styrevedtak, og har med det et godt utgangspunkt til å løse denne konflikten, sier Gabrielsen.

– Vedtaket beklager det som har skjedd, og presiserer at styret har tillit til alle parter. Alle fortsetter i sine stillinger, og en vil følge opp med å gi tilbakemeldinger til styret om den videre utviklingen i saken.

Ulike syn

Ifølge Gabrielsen har det blitt gjort ukloke ting hos begge parter.

– På TekNat er det ulike syn på denne saken. Det har vært klart fra dag én. Jeg har oppfattet det slik at dekanen ikke er i mot senteret, men han er uenig i prosessen. Og da blir spørsmålet hvor lenge en bør uttrykke uenighet i forhold til et styrevedtak.

Ifølge hovedverneombud ved UiS, Rolf Arild Jakobsen, er denne saken langt fra ferdig.

– Varslingen jeg leverte var angående en uønsket hendelse. Selve varslingen ble behandlet av styret, og den er vi nå ferdige med. Men arbeidet med den uønskede hendelsen fortsetter. Styret skal fortsette diskusjonen i junimøtet sitt.



– Konflikter hører med

Da rektor Aslaug Mikkelsen ble valgt, uttalte hun til Stavanger Aftenblad at ” – Det skal fortsatt være mulig å være uenige, men vi må jobbe sammen. Ofte er det i konflikter det oppstår gode ideer. ”

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvor står dere i forhold til dette?

– UiS er jo en arbeidsplass med 1200 ansatte, og da hører konflikter med til virkeligheten. Men denne saken har fått eskalere urimelig mye, og det er flere ting som har medvirket til det. Ser du på kunnskapsorganisasjoner generelt, så er det ofte uro. Det er ett av særpregene for akademia, mange folk med sterke meninger og stort engasjement, sier Gabrielsen.

Ikke alene

Tidligere i vår viste en undersøkelse at en av 10 ansatte ved UiS hadde opplevd mobbing på arbeidsplassen.

Ifølge verneombud Jakobsen har dette sammenheng med uenighet rundt fordeling av ressursene.

– Det er mange som gjerne føler seg litt mobbet i et system med knappe ressurser, der ikke alle kanskje er enige i hvordan disse blir fordelt. Men det er uansett et altfor høyt tall, og det er uakseptabelt, sier Jakobsen.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.