T2

Microsoft lanserer nye Surface-brett

Sterkt oppgraderte og med nytt operativsystem.

Microsoft prøver igjen med nye Surface-brett.
Microsoft prøver igjen med nye Surface-brett. Bilde: SHANNON STAPLETON
23. sep. 2013 - 18:22
Vis mer

Etter 18 måneders jobbing er Microsoft klar med andre generasjon Surface. Den første generasjonen av nettbrettene ble ingen suksess, selv om de hadde noen interessante designpunkter.

Nå er de tilbake med nye utgaver, Surface 2 og Surface Pro 2, motorisert av en ny versjon av Windows; 8.1, som skal svare på mye av kritikken mot det operativsystemet.

Surface Pro 2

Nye Surface Pro 2 har fått en bedre skjerm med ventelig mer fargeoppløsning. Den har bedre lyd med nye høyttalere og med teknologi fra Dolby. Og den er rask. Raskere enn 95 prosent av moderne bærbare PC-er, i følge selskapet.

– Grafikkytelsen er også økt med 50 prosent, sier Microsofts Surface-sjef, Panos Panay.

En av innovasjonene Surface brakte til torgs var Kickstand. Den originale kunne felles ut og støtte nettbrettet i en 22 graders vinkel. Nå kan den stå i to ulike vinker.

TEST: Macbook Air: Så lenge holder nye Air

Bedre batteri

Batterilevetiden var en av tingene som skuffet med originalen. Det har Microsoft fikset gjennom å bruke den nye Haswell-utgaven av Intel Core i5, men også gjennom andre tiltak.

Nå lover de hele 60 prosent lenger levetid. Med det de kaller Surface Pro med Power Cover, det vil si ekstra batteri, øker batterilevetiden til 2,5 ganger originalen. De nye dekslene kommer i flere farger, og de vil ha innebygget tastaturbelysning.

Nettbrettet har tre USB 2.0-kontakter, en USB 3.0, en Mini DisplayPort, Ethernet, og lyd inn og ut.

Til og med en dokkingstasjon har Microsoft tenkt på, og herfra kan de drive to skjermer, hvorav en i 4K oppløsning.

– Dette er det mest produktive proff-nettbrettet som finnes, lover Panay.

Surface 2

Det er ikke bare Pro-utgaven som nå blir erstattet. Den tynne ARM-utstyrte varianten kommer også i nye klær.

Den er lettere, tynnere og er beregnet på folk som vil ha noe mer enn et nettbrett de konsumerer data på. Microsoft mener formfaktoren er ypperlig til produksjon også.

Nye Surface 2 har fått en kraftig oppgradering av hastigheten. Nå er det en 2 GB RAM og en firekjerne Nvidia Tegra-prosessor på 1,7 GHz som utgjør maskineriet.

Samtidig har skjermoppløsningen blitt økt til 1920 ganger 1080 punkter. Det samme som den forrige og nye Pro-modellen.

Den forrige modellen var laget i magnesium og sortlakkert. Det er denne også, minus den sorte lakken. Nå skal materialvalget frem i lyset.

TEST: Sony Vaio Duo 13: Lekker slider-PC fra Sony

Nye: Surface 2 og Surface Pro 2.
Nye: Surface 2 og Surface Pro 2.

Masse lagerplass

For ytterligere å sukre tilbudet og lage blest om sin egen løsning for nettskylagring kommer begge de to nye nettbrettene med to års gratis SkyDrive-lager på hele 200 GB.

Men Microsoft har mer sukker på lager. Med på kjøpet følger et års gratis forbruk av Skype til fasttelefoni til 60 land rundt om i verden.

Og ditto gratis bruk av Skype Wi-Fi der det er tilgjengelig.

Snart i salg

Ifølge pressemeldingen fra Microsoft vil de nye produktene være klare i Norge fra 22. oktober. En Surface 2 med 32 GB flashminne vil koste 3599 kroner, mens en dobling av lageret vil øke prisen til 4399 kroner.

Det er mindre enn iPad, men det er en stor forskjell. Ingen av Surface-modellene kommer med SIM-kort. Men siden begge har fullstørrelse USB-porter kan man bruke et modem, eller de kan kobles til mobilen via bluetooth.

Storebror Pro i billigste utgave vil koste 7299 kroner med 64 GB og en digitaliseringspenn. Det er nok litt lite, men en dobling av minne koster 800 kroner ekstra.

Velger du utgaven med maks minne, hele 512 GB, må du ut med 14 599 kroner.

Les også:

TEST: Sony Vaio Pro 13: Denne 13-tommeren veier såvidt over et kilo

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

TEST: Samsung Ativ Book 8: En PC med noe for absolutt alle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.