BYGG

Mest å spare i eksisterende bygg

KONKRET: Eli Arnstad, til venstre, overrekker rapporten om energieffektivisering av bygg til statsråd Liv Signe Navarsete. Rapporten er konkret med flere forslag til tiltak.
KONKRET: Eli Arnstad, til venstre, overrekker rapporten om energieffektivisering av bygg til statsråd Liv Signe Navarsete. Rapporten er konkret med flere forslag til tiltak. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
23. aug. 2010 - 11:44

I dag går 80 TWh til drift av bygningsmassen. Arnstad-utvalget mener det er realistisk å redusere dette med 10 TWh innen 2020. Innen 2040 mener gruppen det er mulig å halvere dagens energibruk.

Men hoveddelen av innsparing må hentes i eksisterende bygningsmasse. Kommunalminister Liv Signe Navarsete vil ikke gi noen tidsplan for når tiltak kommer.

– Vi har brukt mest tid på eksisterende bygningsmasse og hvis vi skal nå målet om halvering av energibruken innen 2040 er eksisterende bygg nøkkelen, sa Eli Arnstad da hun overrakte rapporten til kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Les også: Dissens om passivhus

Økonomisk bistand

Men det er ingen virkemidler tilgjengelig i dag som får eiere av eksisterende bygg til å investere i energieffektivisering.

– Private eneboliger utgjør 60 prosent av markedet, og vi anbefaler å bruke økonomiske tilskudd og en opptrapping av krav og tilskudd for eksisterende bygg. Tilskuddene bør ligge i størrelsesorden 1,2 til 2 milliarder kroner årlig, sa Arnstad.

Hun la til at noe av dette ville staten få i retur i form av økt omsetning for byggenæringen og dermed økte moms- og skatteinntekter. Arnstad etterlyste også forbildeprosjekter for de mange byggtyper som finnes.

Krav til offentlige byggherrer

Det er fortsatt stor mangel på preaksepterte løsninger. Arnstad-utvalget foreslår at strengere forskrifter først skal tre i kraft for offentlige byggherrer.

Dette skal bidra til å øke kompetansen i næringen og få utviklet gode løsninger.

Les også: Frykter Arnstad-rapport

Få løfter

Liv Signe Navarsete ga utvalget honnør for å ha arbeidet raskt, og levere en rapport med tydelige prioriteringer og tiltak i løpet av en seks måneders periode. Men hun kunne ikke selv love å være like rask.

– Dette har prioritet, men jeg vil ikke gi noen tidsplan for hva vi gjør med eksisterende bygg, sa Navarsete.

Når det gjelder nybygg kunne imidlertid love strengere krav i løpet av fem år.

– Det er viktig å varsle tidlig så næringen får tid til å tilpasse seg.

– Utvalget sier at tiltak i eksisterende bygg er det viktigste, likevel kan du ikke gi noen antydninger om når det kommer tilskudd eller nye regler?

– Det er mer krevende og det har høyere kostnad å gjøre noe med eksisterende bygg. Det er helt klart at vi må se på slike tiltak og diskutere hvordan kostnadene skal fordeles, men jeg kan ikke gi noe tidspunkt, sa Navarsete.

Allerede fra 2011

Men i BNL er troen stor på at Navarsete likevel vil handle raskt.

– Vi har forventninger om at det kommer tiltak for eksisterende bygg allerede i statsbudsjettet for 2011, det er helt grunnleggende å få økonomiske insentiver på plass raskt, sier Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.