OLJE OG GASS

Mener han ble sparket fordi han «varslet» om drikking og røyking i Yme-selskap

Men den tidligere norgessjefen i det kuwaitiske selskapet tapte i retten.

Kufpec, eid av nasjonen Kuwait, er en av medeierne i Yme. De overtok eierandelen etter oppkjøpet av Norske AEDC. Den tidligere norgessjefen i Kufpec mente han ble sparket fordi han varslet om dårlige arbeidsforhold, samt drikking og røyking på kontoret.
Kufpec, eid av nasjonen Kuwait, er en av medeierne i Yme. De overtok eierandelen etter oppkjøpet av Norske AEDC. Den tidligere norgessjefen i Kufpec mente han ble sparket fordi han varslet om dårlige arbeidsforhold, samt drikking og røyking på kontoret. Bilde: Talisman
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
16. juli 2015 - 06:00

I vår møttes det kuwaitiskeide oljeselskapet Kufpec sin tidligere norgessjef i retten.

Den tidligere sjefen mener han fikk sparken på grunn av «varsling» om arbeidsforhold, særlig knyttet til én annen person i selskapet.

Sentrale elementer i saken er røyking på kontoret, drikking av vin på en arbeidsplass som ikke aksepterer alkoholkonsum, og påstått uholdbart arbeidsmiljø.

Les også: Betalte mer enn dobbelt så mye i lederlønn mens Yme-milliardene rant ut

Det startet med Yme

Bakgrunnen for saken er det tidligere japanskeide oljeselskapet Norske AEDC. Vedkommende som var toppsjef her fra slutten av 90-tallet – samt medlem av styret – sluttet som sjef, og gikk over i en rådgivende stilling 1. januar 2012.

Det er denne «veteranen» som skal ha utgjort de arbeidsmiljømessige problemene, ifølge saksøkeren.

Da det ble kjent at den skandalebefengte Yme-plattformen skulle skrotes i 2012 – der Norske AEDC hadde eiendeler – ble det besluttet fra de japanske eiernes side å selge virksomheten.

Kuwait Foreign Petroleum Exploration Corporation (Kufpec) – eid av nasjonen Kuwait – kjøpte da opp selskapet. «Veteranen» ble satt inn som fungerende daglig leder, frem til sjef var på plass.

Les også: Sparkede ingeniører truer med rettssak. Får to årslønner for å trekke saken

Serverte alkohol

1. november 2013 ble ny norgessjef for Kufpec ansatt og «veteranen» gikk tilbake i en rådgivende posisjon. Omtrent nøyaktig ett år senere ble den nye sjefen oppsagt med umiddelbar virkning.

I forkant av oppsigelsen skal den nye sjefen ha klaget til styret på forgjengeren sin. Klagene skal ha dreid seg om at han skapte et dårlig arbeidsmiljø og at han røykte på kontoret.

Det toppet seg da det ble servert alkohol til gjester på kontoret under den store oljemessen ONS i Stavanger – noe som skal stride mot det kuwaitiske selskapets etiske regelverk.

Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen

Fikk en ny sjanse

Konflikten dreier seg i stor grad om den nye sjefen som ved flere anledninger har tatt til orde mot forlengelse av forgjengerens arbeidsavtale. I utgangspunktet skulle avtalen opphøre tre måneder etter den nye sjefen var på plass, med mindre partene ble enige om at han skulle fortsette i en rolle som seniorrådgiver.

Norgessjefen sendte skriftlige henvendelser til styrelederen – som holder til i Kuwait – der det hevdes at «veteranen» ikke hadde valgt å være en del av ledergruppen, men heller jobbet mot ledergruppen.

Norgessjefen forsøkte også å dra til Kuwait for å møte styrelederen, men da han og en av de andre lederne i selskapet kom frem, ble møtet med styrelederen avlyst.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Senere, etter et styremøte i april 2014 skal det ha blitt sendt epost angående det sjefen mener er for god betaling av rådgiveren, samt røykingen på kontoret.

I mai 2014 ble det holdt et nytt styremøte i selskapet. Etter den formelle delen av møtet skal det – ifølge dommen fra Stavanger tingrett – ha blitt vurdert oppsigelse av den ferske norgessjefen. Forgjengeren har hevdet at dette er fordi styret oppfattet ham som aggressiv og uten respekt.

Styret besluttet dog å gi sjefen en ny sjanse.

I dommen heter det for øvrig at flere navngitte personer har sluttet i selskapet, blant annet på grunn av rådgiverens rolle. I ett av tilfellene blir det opplyst at denne saken vil fremmes som en varslingssak på et styremøte i august.

Det aktuelle styremøtet ble utsatt.

Anita Krohn Traaseth: «Jeg er drittlei av ordet 'omstilling'!»

ONS-festen

Samme dag som styremøtet egentlig skulle blitt avholdt, er Stavanger fylt opp med folk i forbindelse med den store oljemessen ONS.

I den anledning har rådgiveren besøk av gjester i selskapets lokaler. Her er det utsikt til Vågen og fyrverkeriene, og det blir servert vin.

Samtidig var daglig leder i byen. Han så lys i selskapets lokaler og gikk opp på kontoret.

– Han tok bilder for å dokumentere alkoholkonsumet og forlot stedet. Han informerte styrelederen i epost av 01.09.2014, ifølge dommen.

Ifølge påstandsgrunnlaget fra saksøkeren heter det at alkoholkonsumet er svært alvorlig, fordi det strider mot selskapets etiske retningslinjer.

– Rådgiverens opptreden var i strid med Code of Conduct, men det medførte ingen undersøkelser i strid med retningslinjene i den samme Code of Conduct, heter det.

Lundin-legenden bikker 70: Lundin-legenden bikker 70: – Nå slipper jeg å sitte på ørkesløse møter og spille snill gutt

– Skulle ivareta de ansatte

Norgessjefen fortsatte å kontakte juridisk kompetanse knyttet til selskapet, om det som omtales som svært kritikkverdige og uakseptable forhold rundt et annet styremedlem og rådgiver. Også her ble det opplyst om at det ble planlagt en varslingssak.

Advokaten som ble kontaktet, stilte seg ikke bak en varslingssak.

14. oktober ble det avholdt styremøte i selskapet. Etter formell agenda besluttet styret å si opp norgessjefen med øyeblikkelig virkning – under ett år etter han ble ansatt.

Deretter ble han sagt opp ved brev fjorten dager senere. Samme dagen protesterte han på oppsigelsen.

Han mente den var en ulovlig gjengjeldelse av hans varsling om kritikkverdige og ulovlige forhold på arbeidsplassen.

Det holdes for øvrig frem fra saksøkerens side at det ikke var en konflikt mellom ham og rådgiveren som var problemet – men at det dreide seg om varsling på grunn av at rådgiveren skapte et uholdbart arbeidsmiljø.

– Det var ingen andre intensjoner ved varslingen enn å ivareta de ansatte, heter det.

Les også: Språkbråk på sokkelen: Måtte ty til ordbok for å forstå jobben

– Har ikke handlet om varsling

Norgessjefen krevde oppreisning for ulovlig gjengjeldelse, samt erstatning for økonomisk tap og ulovlig oppsigelse.

Kufpec hevder på sin side at det stort sett ikke har handlet om varsling og gjengjeldelse av varsling.

– Hovedforhandlingene har ikke reflektert det. Den har i hovedsak dreid seg om hvor fæl rådgiveren er, heter det.

Det går også frem at Kufpec mener at den daglige lederens ønske ikke var bedring, men at rådgiveren sluttet.

– Det som beskrives er ingen varslingssak, men en sak for å bli kvitt rådgiveren. Dette arbeidet han aktivt for å få andre i ledergruppen med på, ifølge påstandsgrunnlaget.

Det reageres også på hvordan det forsøkes å benytte varslingsreglene til dette.

– Det er riktig at varslingsreglene verner om viktige verdier. Bakgrunn for reglene er noe helt annet enn røyking på kontoret.

Retten: – Uforsvarlig

Stavanger tingrett frifinner Kufpec, og den tidligere sjefen dømmes til å erstatte Kufpecs saksomkostninger.

–Det har ikke blitt varslet om kritikkverdige forhold i virksomheten, men klaget til styret over rådgiveren, i hovedsak over forhold som var den daglige lederens ansvar å ordne opp i, heter det i rettens vurdering.

Retten er heller ikke imponert over hvordan den daværende daglige lederen håndterte røykesaken.

– Retten kan ikke se at det er behandlet forsvarlig. Når røyking var et problem, skulle selvsagt han, som daglig leder, tatt det opp med rådgiveren, og ikke bare én gang, siden det tydeligvis ikke var nok.

– Å ta det opp med styreleder og påberope det som en varslingssak fremstår helt på siden av det varslingsreglene er ment til å ivareta.

Heller ikke alkoholkonsumet mente retten var godt håndtert av den daglige lederen.

– Det fremstår som sannsynlig at han var mer opptatt av «å få noe» på ham enn å overholde selskapets regler, skriver retten.

Usikkert om saken blir anket

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med den tidligere sjefens advokat, Thomas Smedsvig. Han sier at han nettopp har mottatt dommen og at han ikke har gått igjennom den eller konferert med sin klient.

– Vi har derfor ikke bestemt oss for om vi skal anke saken eller ikke, sier Smedsvig.

Kufpec Norways advokat, Arild Dommersnes, sier i en kommentar at de er fornøyd med at dommen ble som den ble.

– Slik vi ser det, var dette det opplagte utfallet. Det var ikke noen varslersak, sier Dommersnes.

Det har ikke lykkes Teknisk Ukeblad å få tak i den tidligere norgessjefen.

Fortsatt i Kufpec

Teknisk Ukeblad har snakket med rådgiveren som er kjent med at dommen er avsagt. Han omtaler anklagene som kom mot ham som person som «merkelig». Han mener tingretten har kommet til en riktig konklusjon.

– Saken gjaldt hvorvidt han var oppsagt ulovlig på grunn av varsling. Det har retten kommet til at han ikke var, sier han.

– Retten mente ikke dette var en varslingssak, og det mener ikke jeg heller, sier han videre.

Han opplyser for øvrig at han fortsatt er med i Kufpecs styre, og at han fortsatt har en rådgivende rolle i selskapet.

Les også: Denne boreroboten kan endre oljeindustrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.