IT

M2M-gründere utfordrer Telenor

M2M-gründere: Raymond Berntsen, Pete Vickers, Henning Solberg, Kristian Sølvberg (fra høyre) har etablert Com4 i en del av telemarkedet som vokser med rakettfart.
M2M-gründere: Raymond Berntsen, Pete Vickers, Henning Solberg, Kristian Sølvberg (fra høyre) har etablert Com4 i en del av telemarkedet som vokser med rakettfart.
22. aug. 2013 - 15:17

Markedet for det som kalles trådløs M2M – maskin-til-maskin-kommunikasjon – øker kraftig. Alt skal på nett, og det er sjelden at et menneske tar telefonen når en sensor eller et kamera ringer.

Siden etableringen i 2011 har Com4 kontinuerlig utviklet en ny tjenesteplattform for datakommunikasjon. Nå vil de ha sin del av det norske såkalte tingenes internett. De vil bli maskinenes prefererte partner.

I dag har Telenor over 90 prosent av dette markedet, som vokser 30 til 40 prosent i året.

Les også: Nettrafikken tredobles på fem år

Mer komplekst enn tale

Det har fire gründere fra ulike deler av telebransjen funnet ut og startet sitt eget M2M-selskap, Com4. I motsetning til andre såkalte virtuelle operatører, som vi finner mange av i talenettet, har de bygget sitt eget kjernenett.

Det er selve M2M-plattformen som gir dem den fleksibiliteten de trenger til å utvikle løsninger. 2G/3G-radio og distribusjonsnettet leier de av Netcom.

– Vi har kjøpt en ganske avansert infrastruktur fra ZTE som gjør at vi kan bygge og drive en veldig effektiv tjenesteplattform. Vanligvis koster noe slikt titalls millioner og tar år å implementere, men fordi vi kunne sakene og jobbet omtrent døgnet rundt, fikk vi det til på noen måneder, sier sier administrerende direktør i Com4, Kristian Sølvberg.

– M2M er mye mer komplekst enn tale. Her er det bare å overføre lyd, men i M2M er det data som skal inn og ut av mobilnettet og ende opp i en eller annen database eller datamaskin som skal bruke dataene videre, forteller han.

– Vi ønsker å knytte til oss kunder som har behov for å automatisere prosesser. Dette er bransjeoverskridende teknologi, som kan ta seg av alt fra overvåkning av vann og strøm til å formidle data fra kuer og sauer. Potensialet er nesten ubegrenset, og dette markedet er helt i starten, sier Raymond Berntsen, som er salgssjef i selskapet.

Rasjonaliseringspotensial

Teknologisjef Pete Vickers tror M2M vil bli en svært viktig teknologi for å øke automatiseringsgraden i samfunnet, både i næringslivet og i hjemmene til folk.

Markedet får god drahjelp av et kraftig prisfall på utstyret som trengs. De siste fem årene er prisen falt til en tredjedel. Nå kan en 2G-/3G-modul koste ned mot 200 kroner.

– Denne teknologien er viktigere å bruke her i landet enn i land med lavere kostnader. Rasjonalisingspotensialet er svært stort. Prisfallet på utstyret gjør det lett å regne hjem en dings som monteres under kumlokk for å sende vannstandsdata. Alt fra sikkerhetsenheter i jakkene til barn, automatisk strømavlesning, sending av innhold til reklameskilt, data til og fra maskiner og industriprosesser driver dette fremover. Helse vil bli et gigantmarked, men det er bare så vidt begynt på tross av at det allerede er 800.000 aktive M2M sim-kort her i landet, mener Vickers.

Store forskjeller

Mengden datatrafikk varierer sterkt innen M2M.

En sau som sender posisjonen sin, eller en ventil som sender tilstandsdata belaster ikke trafikken mye. Noe helt annet er det med kameraer som sender store mengder data.

På sikt vil 4G bli en viktig teknologi for M2M. Både på grunn av kapasiteten og fordi det er en ren IP-teknologi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Snart kan det bli slutt på telefonnummer

Canal Digital kutter ut smalbåndet

Slik skal sensorene fornye bilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.