Litt av et løft

  • nyheter_bygg

Firmaet Reinholds løftet taketasjen på et eldresenter. Et sentralt manøvreringspanel styrte 79 jekker da det nesten 2000 kvadratmeter store bjelkelaget på 2400 tonn ble løftet 3,4 meter i været i tre etapper en tusmørk januaruke.

Dermed ble det plass til 27 nye leiligheter i Serafens eldresenter på Kungsholmen i Sveriges hovedstad, skriver svenske Byggindustrin.

I hver etappe ble taketasjen langsomt og sikkert løftet en drøy meter. Jekkene ble styrt sentralt for å unngå skjevt løft. Forskjellen måtte være under ti millimeter for å unngå sprekker i bjelkelaget.

Denne metoden ga store miljømessige fordeler. Naboene slapp støy- og støvplagene de ville fått ved en eventuell riving. Avfallssortering og en omfattende materialtransport ble unngått. Dessuten kunne arbeiderne arbeide under tak i ly for vær og vind. Kostnadene ble litt større enn riving og nybygg, men byggetiden ble tre måneder kortere.

Alle fasader, pilarer og heissjakter ble først saget av med betongsag - et komplisert arbeid. Bjelkelaget måtte løftes en anelse ved en rekke kutt, ellers ville de store lastene klemme sagen fast. To styretårn hindret at taket vred seg. Etter at taket var løftet opp, ble det montert en ny stålstamme. Golvet ble støpt, og så kunne den nye etasjen bygges. Eldresenteret skal stå ferdig i 2003.