IKT

Liflige datadufter

Joachim Seehusen
12. jan. 2004 - 08:08

Til nå har tre heltidsansatte sortert håndskrevne matbestillinger til pasientene. Med programmet Nutshell kan disse får mer spennende arbeidsoppgaver.

Programvaren er koplet mot sykehusets pasientbehandlingssystem.

Det styrer innkjøp, logistikk, internfakturering, bestillinger og dietter.

Det inneholder selvfølgelig også oppskrifter og nødvendige ernæringsberegninger.

Alle data om diettbehov, faste før operasjoner og ikke minst hvor pasienten befinner seg, blir nå oppdatert og tilgjengelig for kjøkkenpersonalet.

Kontrakten mellom Kristiansundbedriften Embla som har utviklet programmet og sykehuset ble signert tidligere i desember. Allerede i 2001, da Nutshell fortsatt var under utvikling, uttalte kjøkkensjef Vidar Arnesen til Teknisk Ukeblad at "vi må være dumme hvis vi ikke kjøper det her. "

Nå er systemet kjøpt for 930.000 kroner. I tillegg kommer timer til opplæring, service og support fra Embla.

Start i Trondheim

Opprinnelsen til programmet ligger i det nye regionsykehuset i Trondheim. Da bevilget staten et antall millioner kroner for å få norske bedrifter på banen. Randi Gikling, direktør i Embla deltok på et møte hvor bedrifter på Nordmøre ble invitert til å bli med.

- Etterpå dro vi rett til det lokale sykehuset. Vi spurte og maste for å finne noe å satse på, forteller Gikling. Bedriften hadde til da hovedsakelig levert tjenester til offshoreindustrien, men ville heller satse på egne produkter. Gikling fant muligheten på sykehuskjøkkenet.

- Vi sendte inn et kortfattet prosjektforslag og ble invitert til Trondheim. Det resulterte i en OFU-kontrakt (offentlig forskning og utvikling) med SND som finansiell partner og RIT2000-prosjektet som kunde. Interessen fra sykehusene var stor, men det var kun plass til regionsykehusene i Tromsø og Trondheim sammen med Ullevål og Rikshospitalet. Senere måtte Rikshospitalet trekke seg på grunn av flyttingen. Idet programvaren står foran endelig lansering, har Embla mottatt forespørsler både fra Island og fra et sykehus i Singapore, drevet av munker, forteller Gikling.

Enkelt

Nutshell kjører et rent web-grensesnitt, det gir minimale behov for programvare på lokale maskiner. Nutshell er komponentbasert og bruker SQL-databaser.

Programmet er satt sammen av 15 moduler, slik at kunder kan velge etter egne behov. Teksten er lagt i egne tabeller som skal gjøre det enkelt og lite arbeidskrevende å oversette til andre språk. Siemens har allerede vist intersse for å lansere Nutshell på det tyske markedet. Gikling vil likevel holde litt igjen.

- Først må vi konsentrere oss om det norske markedet, vi forhandler også med St. Olavs hospital i Trondheim. Om et halvt års tid, når vi har flere norske kunder å vise til, kan det bli aktuelt å se ut over landets grenser, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.