OLJE OG GASS

Lager oppblåsbare telt med oljelenseteknologi

Over til telt: Norlense har kunder som Forsvaret, Sivilforsvaret og Røde Kors som bruker teltene til alt fra innkvartering, kommandosenter, feltsykehus til kommunikasjonssenter.
Over til telt: Norlense har kunder som Forsvaret, Sivilforsvaret og Røde Kors som bruker teltene til alt fra innkvartering, kommandosenter, feltsykehus til kommunikasjonssenter. Bilde: Norlense
22. mai 2014 - 12:39

Snaut 200 kilometer vest for Narvik, rundt 260 kilometer nord for Bodø og rundt 130 kilometer sørvest fra Harstad, ligger lille Fiskebøl i Hadsel kommune.

Verdens navle

Her ligger Norlense, en liten bedrift som har levert oljevernprodukter til oljeindustrien siden 1975.

– Vi ligger der vi ligger fordi det er verdens navle, sier forsknings- og utviklingsleder Hugo Svendsen og ler.

– Neida, men det var her alt startet. Vi får testet produktene i fred fra andre og har rimelig god kontroll på omgivelsene. I tillegg er mellom 90 og 95 prosent av omsetningen vår basert på eksport, så det betyr ikke så mye om vi er i Fiskebøl, Oslo eller Bergen, sier han.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Går over til telt

Bedriften har gjennom sine snart 40 år i all hovedsak produsert oljelenser, som er nyttige verktøy under oljeutslipp.

Lensene er kort fortalt luftfylte gummiputer som legges ut i sperrelenker for å konsentrere utslippene.

Lensene er imidlertid laget av svært slitesterke materialer. Da bedriften fikk flere vedlikeholdskontrakter på oppblåsbare telt, oppdaget de at materialet som ble brukt var dårlig, og at det her var muligheter for å lage noe mer solid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Etter mange års iherdig jobbing er resultatet i dag at Norlense har fått langsiktige kunder som Forsvaret, Sivilforsvaret og Røde Kors som bruker teltene til alt fra innkvartering, kommandosenter, feltsykehus til kommunikasjonssenter.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Overfører teknologi: Norlense har drevet med oljevern siden starten i 1975, men har nå beveget seg videre til andre markeder med teknologien.
Overfører teknologi: Norlense har drevet med oljevern siden starten i 1975, men har nå beveget seg videre til andre markeder med teknologien.

Mer driftssikre

Høytrykksteknologien som har blitt utviklet til oljelensene blir også brukt til disse teltene. Et seks meter bredt telt kan for eksempel settes opp av én person i løpet av 15 minutter.

– Konkurrenter kjører med lavt trykk i tykke slanger, mens vi kjører høyt trykk i tynne slanger. Våre telt tåler verre vær, er mer driftssikre og veldig enkle å sette opp. Det er bare å rulle dem ut og sette i gang kompressoren, sier forsknings- og utviklingsleder Svendsen.

Resultatet er at veksten til selskapet eksploderte for fire år siden. Fra å omsette for 40–50 millioner kroner, var tallet plutselig 150 millioner.

Svendsen avslører for øvrig at bedriften er i gang med utviklingen av nye oljevernprodukter, der både Total og Lundin er med på spleiselaget.

– Jeg vil ikke si så mye om det, men det handler om å ta opp olje som slås ned av brytende bølger. Kort fortalt gjør dette værvinduet for når man kan drive med oljevern lenger enn i dag. Vi skal verifisere noe helt nytt innenfor oljevern, for når konkurrentene når oss igjen på den teknologiske biten, så skal vi ha noe nytt å tilby markedet, sier han.

– Vi ser veldig lyst på fremtiden. Det å ta vare på miljø og mennesker er det mer fokus på, og det blir ikke akkurat mindre katastrofer rundt omkring, sier Svendsen.

Les også:

 – Ingen farlige sotpartikler slipper gjennom det nye dieselfilteret

Derfor må mobilene bo på hotell

Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.