Kroken på døra

Dette viser siste gjennomgang fra Fiskeridirektoratet. Oversikten er fra i fjor og bygger på anslag fra Fiskeridirektoratets regionkontor.

Det dreier seg om dårlige bygningsmessige konstruksjoner, manglende slusesystem, intern logistikk som medfører fare for krysskontaminering fra råstoff til ferdigvare og sviktende rutiner for egenkontroll.

– Bedriftene som ikke lenger holder mål er gjerne små, sesongbaserte virksomheter uten evne til å imøtekomme dagens krav. Enkelte vil måtte rive og bygge helt nytt, forteller fungerende kontorsjef Gunnar Tertnes ved Kontoret for kvalitet og miljø, Fiskeridirektoratet.

Tertnes avventer for tiden en endelig rapport fra siste inspeksjon som EFTAs overvåkingsorgan (ESA) gjennomførte ved norske foredlingsanlegg sist desember. Rapporten vil gi føringer for en strategi for den norske fiskeindustrien.

Fiskeridirektoratets regionkontor kom i 2000 med 658 pålegg og gikk til 14 anmeldelser etter kvalitetskontroller ved norske anlegg. Flest mangler er knyttet til produktkontroll, driftshygiene og bygningstekniske forhold.