KRAFT

Konkurransetilsynet vil splitte opp Statkraft

Informasjonsdirektør knut Fjerdingstad i Statkraft.
Informasjonsdirektør knut Fjerdingstad i Statkraft.
Camilla Aadland
22. mai 2008 - 12:39

– Av konkurransemessige hensyn burde Statkraft ha vært mindre, sier avdelingsdirektør Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet.

Statkraft eier Skagerak Energi og Trondheim Energi, og har eierandeler i Agder Energi og BKK. Til sammen har Statkraft en markedsandel på over 40 prosent, noe som gir grunn til bekymring, ifølge tilsynet.

Får informasjon om konkurrenten

Et særtrekk ved kraftmarkedet i Norge er at flere av de offentlige selskapene er vevd sammen i et nett av eierskapsrelasjoner på kryss og tvers mellom selskapene. Dette skaper bånd mellom kraftprodusentene som i betydelig grad kan redusere konkurransen i markedet, ifølge Konkurransetilsynet.

Avdelingsdirektøren trekker frem at kraftselskap som eier hverandre kan oppnå en viss grad av kontroll, særlig om man sitter i styret hos konkurrenten. – Eierskap gir informasjon om hva konkurrenten foretar seg. Dermed kan man tilpasse seg slik at det ikke blir lønnsomt å konkurrere, sier Ekeberg.

I et høringssvar i forbindelse med hjemfallssaken skriver tilsynet at det er viktig at det iverksettes tiltak for å redusere det omfattende krysseierskapet i norsk kraftproduksjon.

– Vi ser for oss at det offentlige som eiere må rydde opp. Spesielt staten som eier av Statkraft bør ha en styrende hånd. Det er ikke enkelt å få det til, men ønskelig, sier avdelingsdirektøren.

Ble overstyrt av regjeringen

Pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft er ikke overrasket over Konkurransetilsynets innspill.

– Dette er samme argumenter som tilsynet hadde i forbindelse med vårt eierskap i Trondheim Energiverk. Den rødgrønne regjeringen valgte da å sette til side Konkurransetilsynets vedtak, sier han.

Da Statkraft kjøpte Trondheim Energiverk i 2001 satte Konkurransetilsynet først foten ned for oppkjøpet, men ble overstyrt av regjeringen.

Flaskehalser gir små markeder

Fjerdingstad påpeker at Statkraft opererer i et internasjonalt kraftmarked, og at selskapet i den sammenheng er lite. – Vår konkurrent Vattenfall er for eksempel dobbelt så stor, sier han.

Dette argumentet kjøper imidlertid ikke Ekeberg.

– Man kan ikke si det, for det er for mange flaskehalser i systemet. Vi har ikke bare et nasjonalt marked, men også regionale markeder. Vi ser det nå, med forskjellige priser nord og sør i landet, sier han.

I og med at Konkurransetilsynets innspill kommer i en høringsuttalelse, vil ikke Olje- og energidepartementet kommentere om regjeringen er enig i at Statkraft bør splittes opp. – Dette er en sak som er til behandling, er alt kommunikasjonsrådgiver Trude Larstad vil si.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.