BYGG

Komplisert redningsarbeid

Mona Strande
3. apr. 2008 - 15:48

– Dette blir litt som gruvedrift det her. De sikrer innover etter hvert som de går, bærer rasmasser ut, før de går inn igjen for å sikre videre, og slik fortsetter det. Det er umulig å si hvor lang tid det vil ta, sier operasjonsleder Audun Vartdal i Sunnmøre politidistrikt.

Den første av de omkomne ble hentet ut av ruinene i 14.30-tiden i dag, og er sendt til sykehuset i Ålesund for identifikasjon.

Usikker 1. etasje

Både søket og sikringsarbeidet gjennomføres av redningsmannskaper fra Oslo brann- og redningsetat og brannvesenet i Ålesund. Det søkes med to lag av tre mann, som er inne i bygget en time hver.

– De har valgt å gå inn i ruinene uten å plukke ned hele bygget fordi det er mange usikkerhetsfaktorer inne i bildet. Vi er veldig opptatt av at dette skal foregå på en skikkelig måte, og da må vi ta hensyn til sikkerheten og hva som er fysisk og praktisk gjennomførbart, sier Vartdal.

Planen er at de skal gå ned i første etasje fra andre etasje etter hvert som de får kartlagt etasjen og fjernet nok masse, men om dette blir mulig er fortsatt usikkert.

Vurderer alternativer

Dersom dette blir umulig, må de se på andre alternativer til hvordan de kan komme seg ned for å hente ut omkomne som skal befinne seg i første etasje.

– Riving blir vurdert etter hvert når man får mer opplysninger om konstruksjonens tilstand. Dersom man ikke kan sikre lokalt og ta seg ned fra andre etasje må man finne en annen løsning. Vi jobber videre med alternativer. Det er ikke sikkert det er nødvendig å rive hele bygget, sier ekspertgruppens formann, seniorforsker Erik Thorenfeldt, SINTEF Byggforsk.

Medlemmer av ekspertgruppen er til stede så lenge sikringsarbeidet pågår, slik at de kan rådspørres ved behov.

Ingen riving ennå

Samtidig fortsetter målingene av bevegelser i bergmassene bak huset, selv om det verken er fare for at mer skal rase eller at den store blokka som utgjorde hovedraset skal bevege seg.

– Den store fjellblokka har skaffet seg en sikker ny posisjon med støtte i bunnen av byggegropa. Der har den en stø fot, og den har jo allerede vist at den tåler et stort dynamisk støt. Vi betrakter den som en sikker blokk så lenge man ikke river bygget den støtter seg mot, sier Thorenfeldt.

Det er ennå ikke tatt stilling til når og hvordan man kan få fjernet de store massene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.