BYGG

Jobber for strengere byggeregler

Espen Leirset
19. jan. 2007 - 07:30

Dersom norske myndigheter gjør som danskene, vil det få svært store konsekvenser for byggenæringen og norske boligkjøpere. Danmark har senket alvorlige feil i boligbygg fra 30 prosent for 15 år siden til under fire prosent i dag.

- Danskene har svært gode erfaringer med sin ordning. Vi har tro på at feilprosenten vil reduseres dramatisk ved å gå i danskenes fotspor, sier Svein Bjørberg, som er professor II ved NTNU og FoU-leder i Multiconsult.

Vil påvirke myndighetene

Byggenæringen gjør byggefeil for 15 milliarder kroner i året, eller rundt ti prosent av omsetningen. Teknisk Ukeblad beskrev i forrige nummer et Skanska-prosjekt som skal registrere alle feil som oppdages på byggeplassen. Halvparten av feilene blir imidlertid først oppdaget etter at bygget blir tatt i bruk. Det er derfor nødvendig med en rekke tiltak for å få ned feilprosenten.

Professor Svein Bjørberg har tro på at danskenes modell kan bli innført i Norge. Sammen med en rekke andre fagfolk deltok han i fjor på et workshop i Danmark for å høste av danske erfaringer. Nå skal Bjørgberg og andre fagfolk forsøke å få norske myndigheter med på en tilsvarende ordning.

Luker ut useriøse

- Ordningen slik den er i Danmark vil føre til at byggherrene må ha forsikring før de går i gang. Modellen vil også føre til at useriøse aktører og konkursryttere lukes ut, siden gjengangere etter hvert kan bli nektet forsikring av selskapene eller de må betale høyere pris, påpeker Bjørberg overfor Teknisk Ukeblad.

Reduserte feil til en tidel

Danskene har vurdert å differensiere innbetalingen, slik at entreprenører med liten feilhistorikk får rabatt. Men selv uten denne differensieringen har man oppnådd svært gode effekter. Leder Ole Bønnelycke ved danske Byggeskadefonden tror årsakene til den gunstige utviklingen skyldes at fondet gransker byggene etter at de er ferdige.

- Dette fører nok til at byggherrene skjerper seg. Et større fokus på å unngå feil bidrar dessuten i seg selv til færre feil, sier Bønnelycke til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.