MOBIL

iPhone 4 får HDR

Lei av at himmelen blir utbrent når du tar bilder med iPhone 4? Den nyeste oppdateringen til telefonen kan gjøre underverker for bildene dine.

2. sep. 2010 - 12:17
Vis mer

Apple kjørte i går en storlansering av nye iPod-modeller, Apple TV-oppdateringer og annet snacks (Les en fyldig live-oppdatering hos Teknofil). Mest relevant for oss er imidlertid oppdateringen av iPhone-plattformen iOS4, som nå kommer i versjon 4.1.

Les også:

Test av iPhone 4

 

HDR-funksjon i iOS 4.1

I tillegg til å ha fikset et par småfeil, som at skjermen ikke alltid slo seg av når du snakket i telefonen (og dermed ufrivillig navigerte rundt i menyene med kinnet), byr oppdateringen på en ganske så interessant nyhet: HDR-funksjon. 

HDR (High Dynamic Range) er en måte å fotografere på som skal gi like bra eksponering av både motiv, forgrunn og bakgrunn. Teknikken er ikke ukjent for fotografer, som lenge har gjort dette manuelt, ved å ta et overeksponert, et undereksponert og et "riktig" eksponert bilde, og satt disse sammen i et bildebehandlingsprogram.

Perfekt for mobiltelefoner

Denne teknikken er i bunn og grunn helt perfekt for en mobiltelefon, som aldri vil kunne måle lyset like bra som et dedikert kamera. De fleste som tar mobilbilder velger å bruke fullautomatiske innstillinger, og telefonen beregner da eksponeringen ut fra lysforholdene der du peker linsen.

Dette fører fort til at bakgrunnene enten blir for mørke eller for lyse, og forgrunnen har også en tendens til å forsvinne, da kameraet i telefonen kun tar hensyn til lyset rundt motivet.

HDR-funksjonen som nå kommer i iPhone 4, vil kunne eliminere dette problemet. Den måler riktignok fremdeles lyset rundt motivet, men ved å ta et undereksponert og et overeksponert bilde i tillegg til det vanlige, vil det endelige bildet inneholde tre ganger så mye informasjon som vanlig.

Dette vil du særlig merke om du skal gjøre forandringer på bildet i et bildebehandlingsprogram i ettertid.

Oppdatering til iOS4 blir gjort tilgjengelig via iTunes iløpet av neste uke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.