IKT

Interaktiv ordhjelp

Odd R. Valmot
2. sep. 2002 - 08:41

Nye interaktive ordbøker ruller resultatet av oppslaget fra flere ordbøker og leksika ned på skjermen uten at du trenger å anstrenge deg.

Kunnskapsforlaget har lang fartstid med ordbøker og leksika. Selskapets mange papirtitler kommer stadig i nye opplag, og de selger godt. Da CD-ROM og multimedier fanget interessen til PC-folket, og det var før internettbølgen tok av, bestemte selskapet seg for også å satse på slik teknologi.

I løpet av kort tid var forlaget landets ledende produsent og distributør av multimedietitler. Dessverre viste det seg at multimediestigen ikke gikk inn i himmelen. Folk foretrakk papir, og satsingen dabbet av. Selv om Kunnskapsforlaget fortsatt er i dette markedet, har selskapets interesse i tillegg til papir flyttet seg over på interaktiv teknologi og internett-baserte oppslagsverk.

Interaktiv vekst

Kunnskapsforlaget hadde tidligere eierinteresser i selskapet som utvikler den interaktive oppslagsprogramvaren. Selskapet som nå kaller seg iFinger startet i Norge, men flyttet til London for et par år siden for å være bedre posisjonert i det de ser som et verdensmarked.

Teknologien de utvikler gjør det mulig å hente frem informasjon fra kompakte databaser bare ved å føre skjermpekeren over et ord (mouseover), eller å dobbeltklikke på det. Ypperlig egnet for oppslag i ordbøker og leksika. Den tradisjonelle måten å gjøre dette på er å starte et eget program, eller sette inn en CD, for å få tilgang på informasjonen. iFinger opererer i bakgrunnen og kan forsyne brukeren med all slags informasjon direkte. I tillegg til Kunnskapsforlaget er den interaktive oppslagsteknologien solgt til flere store internasjonale forlag, som Oxford og Merriam-Webster.

Enklere

iFinger gjør det mye enklere både for de som selger programvaren og for brukerne. For Kunnskapsforlaget betyr det at alt salg går av seg selv. Kundene henvender seg til kunnskapsforlaget.no og registrerer seg der. Deretter klikker de på den eller de oppslagsverkene de vil kjøpe og laster ned filene som varierer fra et par MB til 16 MB. Betalingen skjer via kundens kredittkort. Når betalingen er i orden, får kjøperen en e-post med kode som aktiverer programvaren. Selve iFinger-programmet lastes ned automatisk ved første installasjon.

Kunden får rett til å installere ordbøkene de kjøper på to PC-er, noe som sikkert mange med hjemme-PC vil glede seg over.

- Vi har ikke drevet mye markedsføring for denne interaktive måten å bruke ordbøkene på, men overraskende mange kunder finner frem selv og kjøper ordbøker og leksika, sier produktsjef for elektronisk publisering i Kunnskapsforlaget, Thomas Nilsen.

For ingeniører

De nye store norsk-engelske og engelsk-norske ordbøkene er nå å få med iFinger-teknologi. I papirutgave er dette noen riktige kolosser, og det tar tid å slå opp. De nye teknisk-engelske ordbøkene til sivilingeniør Jan Erik Prestesæter er også kommet i interaktiv utgave til glede for mange ingeniører.

Prisen for ordbøkene er den samme som i papirutgave. Unntaket her er det store ettbinds leksikonet. Det koster bare 248 kroner, men inneholder ikke bildene som papirutgaven til rundt tusenlappen kan by på. Du kan også få kjøpt Kunnskapsforlagets store norske leksikon med iFinger, men da trenger du et internettabonnement i tillegg. Når du gjør oppslag på PC-en i dette leksikonet, søker iFinger i en 16 MB stor indeksfil på harddisken, som automatisk henter frem den leksikale informasjonen i en nettleser

I tillegg til ordbøker og leksika fra Kunnskapsforlaget kan iFinger-brukere kjøpe en lang rekke andre oppslagsverk fra andre land som bruke samme teknologi. Alle ordbøkene blir integrert slik at alle som er installert på PC-en prøver å svare samtidig på forespørselen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.