OLJE OG GASS

Statoil kjøpte seg inn i disse fem selskapene i fjor

Investerer i teknologi de selv trenger.

I fjor kjøpte Statoil seg inn i teknologiselskapet Fishbones, som har utviklet et kjemikaliefritt alternativ til fracking. Teknologiinvestorene i Statoil la nylig frem et av de beste resultatene.
I fjor kjøpte Statoil seg inn i teknologiselskapet Fishbones, som har utviklet et kjemikaliefritt alternativ til fracking. Teknologiinvestorene i Statoil la nylig frem et av de beste resultatene. Bilde: Fishbones
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. aug. 2015 - 09:31
Vis mer

Statoils eget investeringsselskap for teknologi, Statoil Technology Invest (STI), tjente i fjor godt på teknologiinvesteringer.

Driftsresultatet endte på 133,4 millioner kroner, som er en økning på over 100 millioner kroner fra 2013.

Det er det nest beste resultatet investeringsselskapet legger frem siden det ble opprettet i 1999.

Les også: Statoil har pengene - trenger bare nye selskaper å investere i

Vil investere 150 millioner

STI-sjef Richard Erskine fortalte tidligere i sommer at de kommer til å investere for rundt 150 millioner kroner i 2015, der omtrent 80 millioner kroner er nyinvesteringer.

– Med nye investeringer forsøker vi å fokusere mer på investeringer som kan gi implementering av ny teknologi på kort sikt, fortalte Erskine til Teknisk Ukeblad på forsommeren.

Nylig ble STIs 2014-regnskap offentlig. Investeringsselskapet er heleid av Statoil.

Les også: – Ved 30 dollar fatet stopper prosjekter og det blir en krasj

Tjente stort på eget utviklingsprosjekt

Teknologiinvestorene i Statoil hadde i fjor inntekter på 143,1 millioner kroner, mot 65,6 millioner året før. Inntektene begynte å komme etter flere år uten.

Investeringsselskapet fikk i fjor inn 102,8 millioner kroner i utbytte fra selskapene de eier, samt at de tjente 40,3 millioner kroner blant annet på salget av reservoarkartleggingsselskapet Lithicon.

Lithicon har utviklet teknologi for å modellere bergarter kun ut fra fragmenter av borekaks, for å simulere reservoaregenskaper.

Selskapet, som ble solgt til amerikanske FEI i fjor, het tidligere Numerical Rocks og hadde sitt opphav i Statoils forskningsmiljø i Trondheim.

– Dette viser hvordan Statoil bidrar til å danne nye selskaper basert på teknologi fra våre forsknings- og utviklingsaktiviteter, uttalte STIs investeringsdirektør Anders Hermansson i en melding etter salget.

I 2015 har Statoil også tjent godt på salget av oljeteknologiselskapet Resman i Trondheim. Selskapet har teknologi for å overvåke brønner uten kabel. Teknologien er opprinnelig utviklet ved Institutt for energiteknikk (IFE) og Sintef.

Årsresultat for Statoil Technology Invest AS (millioner kroner)20142013
Driftsinntekter143,165,6
Driftsresultat133,430,8
Resultat før skatt136,632,6
Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Mistet oljejobben:

Kjøpte frackingerstatter

I fjor kjøpte Statoils investeringsselskap seg inn i fem nye selskaper. Ett av dem var stavangerfirmaet Fishbones, som i vår vant teknologiprisen på den prestisjetunge OTC-konferansen (Offshore Technology Conference) i Houston.

Selskapet har utviklet et kjemikaliefritt alternativ til fracking. Statoil eier nå 11,11 prosent av teknologiselskapet til seriegründer Rune Freyer.

Statoil kjøpte seg også inn i følgende selskaper:

  • Hybond, som har utviklet en ny metode for å sammenføye aluminium, uten bruk av sveising (18% eierandel).
  • TechInvent, gründerbedrift som har utviklet en ventil for kjemikalieinjeksjon i oljebrønner (34% eierandel).
  • Proventure Seed II, fond som investerer i teknologiselskaper i oppstartsfasen (22 % eierandel).
  • Coreteq Systems Ltd, britisk selskap som utvikler løsninger for å maksimere levetiden til produksjonskritiske elektromotorer til oljebransjen.

Ved utgangen av 2014 hadde investeringsselskapet eierandeler i 16 teknologiselskaper, seks såkornfond og seks investeringer i industriområder og inkubator-selskaper. Statoil eier også noen teknologiselskaper gjennom Statoil Venture AS.

Se Statoils teknologi-portefølje i faktaboks.

Nå skal de utnyttes: Borerigger har 500.000 sensorer som ikke brukes. Disse vil GE nå utnytte

STI-sjef Richard Erskine har solgt seg ut av flere selskaper med god fortjeneste for Statoil. Her under Subsea Valley-messen i fjor.
STI-sjef Richard Erskine har solgt seg ut av flere selskaper med god fortjeneste for Statoil. Her under Subsea Valley-messen i fjor.

– Vinn-vinn-situasjon

Statoil tjener på teknolgiinvesteringene på to måter: De tjener på å selge seg ut av selskapene etter noen år, i tillegg får de modnet og utviklet teknologi som oljeselskapet har bruk for.

– Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi investerer i selskaper som utvikler ny teknologi som vi har behov for. Vi forteller selskapet om våre behov og krav. Det er nyttig input for dem på vei mot å kommersialisere teknologien, sa STI-sjef Richard Erskine til Teknisk Ukeblad under Susea Valley-messen i fjor.

– Statoil hjelper selskapet i gang med kommersialisering. Vi hjelper dem også ut i verden ved å bruke teknologien på felt i andre land. Etter hvert selger vi oss ut – og hittil med god fortjeneste, fortalte Erskine.

STI har flere strategier for å hjelpe frem selskaper.

Det ene er det tidligere leverandørutviklingsprogrammet som nå går under navnet LOOP. Programmet hjelper selskaper med ekspertise, finansiering uten at Statoil går inn som eiere. Flere bedrifter som har vært i LOOP, har senere fått Statoil som en av eierne.

En annen strategi er å gå inn med såkornkapital. Her kjøper Statoil seg opp i det aktuelle selskapet, gjerne med en eierandel på 10-40 prosent. Dette skjer gjerne rundt den såkalte «proof of concept»-fasen. STI går også inn med venturekapital i selskaper som har kommersiell moden teknologi eller selskaper som er nærme kommersialisering, også her med en eierandel på 10-40 prosent.

Hadde dårlig samvittighet: Hadde dårlig samvittighet: Klarte ikke mer enn seks år i oljeindustrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.