NYETEKNOLOGIER

Startskudd for kommersiell forskningssatsing

Jannicke Nilsen
19. mars 2007 - 15:51

Olsbye er leder for et av 14 forskningssentra som skal få fart på næringslivet med hjelp bedrifter, forskningssamarbeid og to milliarder kroner.

- Det å få status som Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) er helt uvurderlig. Det gjør at vi kan bygge sten på sten over mange år uten å tenke på å søke nye midler hvert år, sier professor Unni Olsbye.

Gass til gull

Olsbye skal lede SFI-senteret Innovative Natural Gas Processes and Products ved Universitetet i Oslo (UiO). Sammen med partnerne NTNU, Sintef og Borealis, er senterets oppgave å gjøre gass til gull ved å få til mer miljøvennlig og lønnsom gassforedling gjennom å forske fram bedre katalysatorer.

Dette skal blant annet bedriftspartnerne Hydro og Statoil skal nyte godt av.

To milliarder

Startskuddet for dette og to andre SFI-sentre, Statistics for Innovation og Stem Cell Based Tumor Therapy gikk i dag. Under en seremoni i Helga Engs hus på Universitetet i Oslo på Blindern ble kontraktene til de tre første sentrene undertegnet. I løpet av kort tid vil 11 nye SFI-sentre formelt bli startet opp rundt om i landet, - i Oslo, på Kjeller, i Bergen, i Trondheim og i Tromsø.

Ordningen er et initiativ for å stimulere innovasjonsevnen og internasjonaliseringen i norsk næringsliv. Det er primært bedriftene og næringslivsforetak som deltar i sentrenes virksomhet som skal nyte godt av de forventede forskningsresultatene.

Åtte år

Det unike ved satsingen er at Forskningsrådet gir tilsagn om 1 milliard kroner over en åtteårsperiode, noe som gir forskerne et langsiktig perspektiv å jobbe ut i fra. I tillegg kommer et like stort beløp i bidrag fra bedrifter og forskningsinstituasjoner som er partnere i satsingen til de enkelte sentrene.

- I Soria Moria-erklæringen sa vi at kontakten mellom næringslivet og forskningen må styrkes. Derfor er vi her i dag. Bedriftenes samspill med forskningen er helt nødvendig for at forskningsresultater fanges opp og settes ut i livet. Det er slik vi skaper morgendagens næringsliv, sa næringsminister Dag Terje Andersen under seremonien.

Flaggskip

Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén nøler heller ikke med å bruke store ord om begivenheten. Han tror SFI- satsingen vil ha stor betydning for norsk næringslivs mulighet til å hevde seg internasjonalt i framtiden.

- Vi ser at næringslivet endres og at forskningen endres. Begge grener opererer mer og mer internasjonalt. Hvordan kan vi hevde oss her? Om vi har en sterk kunnskapsbase, sterke forskningsmiljøer og en god kobling mellom dette og bedrifter vil vi stå sterkt. I et slikt perspektiv kan vi si at SFI er flaggskipet i Forskningsrådets portefølje, sa Hallén.

Forskningsrådet mottok i alt 58 søknader om å få status som SFI-sentre.

Les mer om SFI her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.